Vučić o “Kiparskom modelu”, Ustavu i “Pokondirenoj tikvi”

Izvor: JUGpress.com, 18.Avg.2017, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić o “Kiparskom modelu”, Ustavu i “Pokondirenoj tikvi”

VLADIČIN HAN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da “ne razume ” šta znači “Kiparski model ” kao rešenje za Kosovo.

On je rekao da su “svi predlozi za rešavanje pitanja Kosova i Metohije dobrodošli” ali i da je potrebno rešenje a ne “zamrznuti konfilk”.

Vučić je, na pitanje novinara o kiparskom modelu za Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i Metohiju, najpre pitao “šta je to “Kiparski model” a onda dodao da se “ljudima čine interesantne te formule i modeli tipa – dve Nemačke, kiparski model, izraelsko-jordanski.

“Nek dodaju i Svetog Petra model… Pustite me tih modela…”, rekao je Vučić koji smatra  da je “klučno videti šta ti predlozi zaista znače” i dodao da “znače” “da imamo ovakvo stanje još 200 godina”.

On je pitao i “da li smo mi tu Grci ili Turci”.

“To može nekome da se sviđa kao ideja”, rekao je , ali treba da znaju da se ovde radi o našim ljudima i teritoriji i da ” ako možemo da rešimo pitanje KiM, možemo, ako ne, ostaće onda tako kako je, zvali ga mi zamrznut konflikt, nerešen ili kako god”.

On je upozorio i da “kad je nešto “zamrznuto”  može i da se odmrzne”.

Komentarišući predloge za smanjenje, a potom i ukidanje misije UN na Kosovu i Metohiji, rekao da  Srbija veruje u objektivnost i statusnu neutralnost svetske organizacije.

I dalje ćemo se boriti i čuvati svoje interese, rekao je Vučić i Dodao da je “Priština uvek tražila i traži da se smanji uloga UNMIK-a” ali i da je Srbija ” i sada imali podršku Rusije i Kine”.

Vučić je uputio novinare na  komediju  “Pokondirena tikva” odgovrajući na pitanje kako komentariše činjenicu da je nedeljnik  Vreme na naslovnoj strani objavio pogrešnu fotografiju uz tekst koji se tiče čuvenog sociologa Maksa Vebera.

“Preporučujem da svi pročitate ‘Pokondirenu tikvu’ i onda ćete sve razumeti o onima koji se prave da su najpametniji i svima drugima drže predavanje. Predstavljaju se kao elita, a sve su, samo elita nisu”, rekao je Vučić .

On je rekao i da su ustavne promene moguće samo uz širok konsenzus.

“Nećemo ništa oktroisati, bez obzira na većinu koju imamo. Ili ćemo imati širok konsenzus ili nećemo ići u to”,  rekao je on.

On je rekao i da je ” važno da se započne razgovor o ozbiljnim temama,” a ne da se taj razgovor svodi “na 140 karaktera u kojima treba nekog da opsujete ili izgovorite sve najružnije”.

“Treba ozbiljno da razgovaramo i posvetimo se budućnosti, da budemo dozvoljno odgovorni prema pokolenjima koja dolaze”, rekao je Vučić.

“Ako nismo dovoljno odgovorni, nemam problem s tim. Rekao sam već da su jedan ili dva odsto šanse da sebe promenimo, a tolike su i da sebe promene drugi, pošto je za dogovor potrebno dvoje”, dodao je ona.

On smatra da je srpsko društvo zrelo i da ” nije više vreme za ljude kojima je sujeta veća od vijadukta” iznad Vladičinog Hana, ili, kako je rekao, ” za one koji razmišljaju samo o svojim foteljima, već za ljude koji razmišljaju o budućnosti svoje zemlje i ljudi”.

Rekao je i da je “zadovoljan dijalogom koji se vodi i različitim idejama koje stižu” i da je “čuo šta su gospodin  Dragoljub Mićunović i drugi, koji imaju pristojne predloge, rekli”.

“Uvek smo spremni da razgovaramo i o Ustavu i svemu drugom. U normalnim zemljama se razgovara, a oni koji tvrde da Srbija nije normalna, plašim se da govore o sebi pre nego o bilo kom drugom”, rekao ej Vučić.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.