Vučić i Janković o delovanju opozicije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Avg.2017, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Janković o delovanju opozicije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da neće da se bavi "raskolom unutar opozicije", jer bila ujedinjena ili razjedinjena opozicija nema rezultat, niti će dobiti izbore i vlast, a na dodatno pitanje novinara kako vidi stav Saše Jankovića da od njega očekuje da mirno preda vlast uzvratio je pitanjem:

"Hoće večeras? ili malo pre...".

"Nisam čuo da se narod negde izjašnjavao", primetio je Vučić i poručio da u svakom slučaju vlast u Srbiji neće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << postavljati ni ulica, niti strane ambasade, već narod na izborima.

Kako je rekao, nema nikakav problem s izborom naroda i kako narod odlučuje, ali je, kaže, uveren da opozicija "vladati neće", jer narod ne želi one koji mrze.

Neće ga, dodaje, "takvi sklanjati", otići će sam.

"Smatram da sam značajno političko nasleđe ostavio Srbiji. Sve bitke sam dobio najubedljivije i mislim da se to skoro neće ponoviti", naveo je Vučić.

Vučić je naveo i da će on predložiti nekoga ko će ih (opoziciju) pobediti na narednim izborima.

"A, to, da se tuku oko fotelja, neka se tuku oko čega hoće", rekao je Vučić.

Janković: Šutanovcu sam ja saopštio odluku o prekidu saradnje

Janković je izjavio da je lično predsedniku DS Draganu Šutanovcu saopštio odluku o prekidu saradnje pre nego što je to saopšteno u javnosti, te da je DS napravio ogromnu, trostruku grešku, jer je rešio da Vučiću pošalje predlog za promenu Ustava.

Odluku o prekidu saradnje sa DS, naveo je Janković za N1, doneo je najviši organ pokreta, koji i određuje politiku PSG.

Na navode DS da su za tu odluku saznali u sredu iz medija, Janković kaže da to nije tačno i da je lično Šutanovcu saopštio odluku pre nego što je saopštenje izašlo u javnost.

Upitan da li će učestvovati na protestima koje je za jesen najavio Šutanovac, Janković je rekao da će pokret učestvovati na njima.

"Bez korišćenja prava na okupljanje, a to je osnovno ljudsko pravo, ne može se srušiti Aleksandar Vučić. Moramo biti spremni da pobedimo Vučića na izborima i to za 10 posto razlike...i da budemo spremni da tu pobedu odbranimo, korišćenjem prava na okupljanje", naglasio je Janković.

Govoreći o beogradskim izborima i potencijalnim koalicijama, on je rekao da partner mora da ispunjava dva uslova - da neće sarađivati sa Aleksandrom Vučićem i vrednosti na kojima se pokret zasniva.

Kako kaže, razgovara sa Vukom Jeremićem, ali ne i sa liderom Dveri Boškom Obradovićem.

"Boško Obradović i Dveri smatraju da je Rusija postojbina Srbije, okreću se Rusiji, i ne prihvataju sva ljudska prava", rekao je Janković, navodeći da se radi o principima.

Mekalister sledeće sedmice u Beogradu sa liderima opozicije

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister sastaće se sledećeg četvrtka u Beogradu, u okviru zvanične posete našoj zemlji, sa predstavnicima opozicije, potvrđeno je Tanjugu u izvorima bliskim Mekalisterovoj kancelariji.

Sastanak će biti održan u Delegaciji EU, a cilj je, kako navode Tanjugovi izvori "opšta razmena mišljenja".

"Mekalister polaže puno na dijalog sa opozicijom i prilikom svih svojih poseta koje su organizovali Fondacija Konrad Adenauer ili Delegacija EU, on je razgovarao sa opozicionim političarima", navodi Tanjugov izvor.

Pojedini beogradski mediji pogrešno su naveli da će sastanak biti održan u Briselu.

Mekalister je, prilikom neformalnog susreta sa predsednikom Vučićem, sam najavio da u Beograd dolazi u zvaničnu posetu sledeće sedmice.

U okviru te posete biće održan i sastanak sa predstavnicima opozicije.

Prema navodima Novosti, na sastanak su pozvani Šutanovac, Janković, Boris Tadić, Čedomir Jovanović, Saša Radulović i Vuk Jeremić.

Prema informacijama "Novosti", taj susret dogovoren je pre nego što je Jankovićev PSG doneo odluku da raskine saradnju sa DS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.