Vučić i Dodik: Srbija pomaže Republiku Srpsku sa pet miliona evra

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Apr.2018, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Dodik: Srbija pomaže Republiku Srpsku sa pet miliona evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da će Srbija pomoći opštinama u Republici Srpskoj (RS) u ukupnom iznosu od pet miliona evra, na čemu je zahvalio predsednik RS Milorad Dodik, rekavši da je to primer posebnog odnosa Srbije i RS.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dodikom posle sastanka u Predsedništvu Srbije rekao da će pomoć od ukupno pet miliona evra ići u Prijedor, Novi Grad, Mrkonjić Grad, Bratunac, Sokolac, Novo Goražde, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Trebinje i druge gradove, dodavši da su o tome razgovarali sa premijerkama Srbije i RS, Anom Brnabić i Željkom Cvijanović.

On je istakao da Srbija pomaže pet opština u kojima Dodikova stranka nije na vlasti, već u opoziciji, što pokazuje, kako je naveo, da je Srbiji stalo do svih građana.

Vučić je rekao i da je Srbija izdvojila 500.000 evra obnovu pravoslavnih hramova u Federaciji BiH, i da je takođe izdvojeno 500.000 evra, odnosno milion konvertibilnih maraka za program samozapošljavanja i za programe za podsticaj zapošljavanja mladih i pokretanje vlastitog biznisa.

Vučić je zahvalio predsedniku RS na pružanju podrške teritorijalnom integritetu Srbije i obavestio ga o poslednjim događajima u Kosovskoj Mitrovici, kao i o idejama koje su različiti društveni činioci u Srbiji izneli tokom unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji.Predsednik Srbije je najavio da će tokom sledeće nedelje posetiti Mostar i Trebinje, u kojem će obići vrtić koji se gradi sredstvima koje je obezbedila Srbija.

On je dodao da će poseta Trebinju biti prilika da se vidi kako Srbija može pomogne razvoj tog dela Hercegovine u budućnosti.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zahvalio je Srbiji na finansijskoj pomoći opštinama u RS, navodeći da je "to je najkonkretniji pimer posebnih odnosa i specijalnih veza Srbije i RS".

Prema njegovim rečima, prilikom izbora opština kojima će biti data pomoć gledalo se isključivo na potrebe.

"Nije selektivno birano, već prema potrebama opština, nezavisno od lokalnih vlasti. U tom pogledu se krećemo ka rešavanju dugogodišnjih problema", izjavio je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem, zahvalivši takođe i ;na podršci i pomoći Srbije tokom poplava koje su pogodile RS.

Predsednik Republike Srpske je rekao da je Vučića upoznao sa situacijom u RS, dodavši da institucije nesmetano funkcionišu, da RS ima ekonomski rast od 3,2 odsto od Nove godine, što, kako je rekao, omogućava rebalans budžeta, stabilizovanje računa i rešavanje problema.

Dodik je ocenio da u Bosni i Hercegovini jedino RS funkcioniše "u punom kapacitetu", da je "u BiH potpuno zamrla institucionalna aktivnost", a da parlament BiH služi kao "debatni klub".

On je rekao i da s NATO treba sarađivati, da je BiH članica Partnerstva za mir, ali da RS u pogledu članstva u savezima prati politiku Srbije.

Govoreći o Kosovu, Dodik je istakao da će Republika Srpska po tom pitanju pratiti stav i politiku Srbije i da se to neće promeniti.

Dodik je povodom hapšenja direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici rekao da je međunarodna zajednica pokazala da ima dvostruke aršine i različite kriterijume, ocenivši da na Kosovu "suštinsku vlast ima međunarodni faktor".

Vučić zahvalio Burundiju na povlačenju priznanja Kosova

Vučić je tokom sastanka s ministrom spoljnih poslova Burundija Alanom Emeom Njamitveom predao pismo za predsednika te afričke zemlje Pjera Kurunzizu kojeg je pozvao da poseti Srbiju.

Njamitve je naveo da je od Kurunzize potekla instrukcija o povlačenju priznanja Kosova i ponovio podršku Burundija teritorijalnom integritetu Srbije.

On je rekao da je priznanje povučeno pošto su razmotrene sve okolnosti, uključujući rezolucije UN i prijateljski odnosi Burundija i nekadašnje SFRJ.

Vučić i Njamitve su se saglasili da postoje velike mogućnosti za razvoj saradnje u sferama trgovine, odbrane, rudarstva, javnih finansija, obrazovanja, kulture i sporta.

Predsednik Srbije je najavio i skoro otvaranje diplomatske kancelarije Srbije u Budžumburi.

Vučić: Srbija pomaže Republiku Srpsku sa pet miliona evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija donirati Republici Srpskoj pet miliona evra.On je rekao da će ova nova donacija ići u Prijedor, Novi Grad, Mrkonjić Grad, Bratunac, Sokolac, Novo Goražde, Trebinje i druge gradove.

Vučić je na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom rekao da je Srbija izdvojila 500.000 evra za hramove SPC u Federaciji Bosne i Hercegovine i 500.000 evra za zapošljavanje mladih.

On je kazao i da je Dodik zamolio da Srbija pomogne izgradnju puta Gacko - Foča sa 10 miliona evra, ali da u ovom trenutku Beograd nije mogao da donese takvu odluku.

Vučić je zahvalio predsedniku RS na pružanju podrške teritorijalnom integritetu Srbije i obavestio ga o poslednjim događajima u Kosovskoj Mitrovici kao i o idejama koje su različiti društveni činioci u Srbiji izneli tokom unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji.

Predsednik Srbije je najavio da će tokom sledeće nedelje posetiti Mostar i Trebinje, u kojem će obići vrtić koji se gradi sredstvima koje je obezbedila Srbija.

On je dodao da će poseta Trebinju biti prilika da se vidi kako Srbija može pomogne razvoj tog dela Hercegovine u budućnosti.

Vučić: Srpske firme uz moj blagoslov će biti na privrednom sajmu u Prištini

Predsednik Srbije Aleksadar Vučić danas je izjavio da je saglasan da srpske firme učestvuju na Međunarodnom sajmu privede koji se održava od 18. do 21. aprila u Prištini.

"Pitali su me privrednici da li da idu na taj sajam i ne želim da krijem da sam im rekao da imaju moj blagoslov da svi idu Prištinu i da na najbolji način predstave Srbiju. Želimo da pobeđujemo ekonomijom, rastom naše privrede", rekao je Vučić novinarima u Beogradu posle sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Dodao je da će mu mnogi zameriti na tome, ali da je za njega važno da privrednici učestvuju na skupovima gde mogu da predstave svoje kompanije i sklapaju poslove.

On je istakao da je za srpske firme važno svako tržište i da Srbija u trgovinskoj razmeni sa Kosovom ima godišnji suficit od 500 miliona evra.

"Uveren sam da možemo da povećamo razmenu i na milijardu evra", kazao je Vučić.

Najavljujući učešće srpskih firmi na Sajmu privrede u Mostaru, koji počinje 10. aprila, Vučić je rekao da će se na toj manifestaciji na 900 kvadrata predstaviti 60 najvećih kompanija iz Srbije.

To je, kako je naveo, treći sajam u Mostaru na kojem će biti i on i da je Srbija zemlja partner tog sajma.

U Mostaru će, po njegovim rečima biti zvaničnici zemalja regiona koji će ragovarati o stabilnosti i boljoj privednoj saradnji.

Vučić: Stavovi Jankovića i Jeremića o Kosovu suštinski isti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su stavovi predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića i lidera Pokreta slobodnih građana (PSG) Saše Jankovića o Kosovu i Metohiji "suštinski isti" jer, kako je ocenio, podrazumevaju da je Kosovo nezavisno a da Srbija i Srbi neće dobiti ništa.

Vučić je posle sastanka sa predsednikom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom kazao da Saša Janković "svakog dana govori da je Kosovo nezavisno" a da Vuk Jeremić govori da ne treba pristati na ustupke oko Kosova, što je kako je rekao, "takođe zalaganje za nezavisnost Kosova jer je utopija najgore vrste".

"Znaju ljudi kakva je situacija na Kosovu i Metohiji, znaju koliko ima Albanaca, koliko Srba, šta je bilo 1999. godine, šta 2004. a šta 2008. godine. Niko u Srbiji nije glup, nažalost postoje političari koji su licemeri", kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije.

On je dodao da koalicioni partneri Saše Jankovića koji se, kako je rekao, zalažu da Vojvodina postane republika, "neće gledati taj film".

"Srbija je demokratska zemlja ali nikada nećete imati tako nešto, ne zato što to Vučić ne da već zato što to neće građani Vojvodine", rekao je Vučić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.