Izvor: RTS, 30.Jan.2023, 13:58

Vučić: To što je Zeman rekao o Kosovu ostalo je u srcima naših građana

Teško da poznajem nekog ko ima takvu popularnost u jednoj zemlji kao što predsednik Miloš Zeman ima u Srbiji, zato što je pokazao hrabrost kakvu niko u Evropi nije – to što je rekao o Kosovu srpski narod i građani Srbije nikada neće zaboraviti, rekao je predsednik Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare. "Cenim što je i Srbija osudila rusku agresiju u Ukrajini, jer se ne može dozvoliti da bilo koja zemlja napadne svog suseda", rekao je Zeman. Potpisana deklaracija o jačanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kulturne saradnje i uspostavljanju "Češkog doma".
Predsednik Aleksandar Vučić svečano je dočekao ispred Palate "Srbija" predsednika Češke Miloša Zemana, uz intoniranje himni dveju zemalja, crveni tepih i gardu Vojske Srbije.

Potpisana je i zajednička deklaracija o jačanju kulturne saradnje i uspostavljanju "Češkog doma".
"Teško da poznajem nekog ko ima takvu popularnost u jednoj zemlji kao što predsednik Zeman ima u Srbiji, a to je zato što je pokazao hrabrost kakvu niko u Evropi nije, on je pokazao kako veliki i hrabri ljude mogu da prave istoriju i srpski narod i građani Srbije to što je rekao nikada neće zaboraviti, beskrajno hvala njemu i češkom narodu", rekao je Vučić na konferenciji za novinare. 

To što je Zeman rekao o Kosovu ostalo je u srcima naših građana, Zeman je pokazao hrabrost kakvu niko nije, istakao je predsednik Srbije.
Prema njegovim rečima, Srbija i Češka imaju iskreno prijateljstvo, odnosi dveju država su napredovali, 2,8 puta je uvećana trgovinska razmena u poslednjih deset godina.
Trgovinska razmena sa Češkom iznosi 1,7 milijardi evra prošle, a očekujem da pređemo dve milijarde ove godine, rekao je Vučić.
"Dve zemlje imaju mnogo zajedničkih projekata, ulaganja u namensku industriju o čemu razgovaramo, a danas ćemo u Beogradu otvoriti obnovljenu Češku kuću. Mi ne prodajemo oružje ni Rusiji ni Ukrajini, ali ćemo prodavati mnogima drugima", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije izjavio je da će Češka kuća u Beogradu uvek biti veza između Srbije i Češke. "Ona nije samo spomenik, već nešto živo što će uvek da bude veza i most između Srbije i Češke, između srpskog i češkog naroda i zauvek će tako da ostane, ma ko bio na vlasti u Srbiji i Češkoj", rekao je Vučić. 
"Predsednik Zeman i ja osuđujemo napad na Ukrajinu, poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, slaćemo i dalje humanitarnu pomoć Ukrajini, Srbija je jedina koja nije uvodila sankcije Ruskoj Federaciji i lako je to moguće objasniti, s obzirom na teritorijalni integritet naše zemlje i iskustava sa sankcijama", podvukao je Vučić. 
On je istakao da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine i dodao da su za Srbiju i Donbas i Zaporožje i Herson delovi Ukrajine, kao i da Srbija poštuje rezolucije UN i poredak UN. Upitao je, međutim, zašto drugi ne poštuju Rezoluciju 1244.  
Učinili ste veliku čast što ste danas u Beogradu i nadamo se da i u nekom drugom kapacitetu dođete ovde u svoju zemlju, uvek ćete biti poštovani i voljeni, imao sam privilegiju da razgovaramo i da vas nazovem prijateljem, istakao je Vučić.  
Zeman: Hvala srpskom narodu na prijateljstvu Predsednik Češke Miloš Zeman zahvalio je Vučiću na toplim rečima i rekao da je ponosan što ima najviše srpskih ordena.
"Želim da se vratimo međunarodnoj saradnji i zbog toga sam pre dve godine tokom posete Vučića Pragu izvinio što smo, iako članica NATO, dali saglasnost za prelet aviona koji su bombardovali Jugoslaviju. Cenim što je i Srbija osudila rusku agresiju u Ukrajini, jer ne može se dozvoliti da bilo koja zemlja napadne svog suseda. Nedavno sam o tome razgovarao i u Kini i verujem da bi Kina, Srbija i Turska mogli da imaju ulogu medijatora", rekao je Zeman.
Češki predsednik je čestitao Srbiji na uspešnim ekonomskim rezultatima, što je postigla suficit u budžetu dok se mnoge zemlje, pa i Češka, bore sa deficitom.
"Želim da pomenem i značaj Češkog doma kroz koji je samo 1939. godine prošlo preko 2.000 Čeha koji su bežali od nacizma. Češki dom će ostati trajan spomen češko-srpske saradnje koji će se brinuti kako o ekonomskoj tako i kulturnoj saradnji. Na taj način ćemo napraviti nešto što je više nego značajno u politici i što vredi više od reči. Još jednom želim da zahvalim srpskom narodu na prijateljstvu kako 1938. godine tako i 1968. godine, i nadam se da će naše prijateljstvo da se nastavi i u budućnosti", rekao je Zeman.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić i Zeman osudili rusku agresiju u Ukrajini

Izvor: VOA, 30.Jan.2023

Porukom da je zbog svoje izjave o Kosovu jedan od najpopularnijih evropskih političara u Srbiji predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je odlazećeg predsednika Češke Miloša Zemana koji je doputovao u dvodnevnu posetu Srbiji, koja će ujedno biti i njegova poslednja inostrana poseta na kraju...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.