Vučić: SAD ne žele zamrznut konflikt na Kosovu i Metohiji, a to nije ni interes Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2019, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: SAD ne žele zamrznut konflikt na Kosovu i Metohiji, a to nije ni interes Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su Sjedinjene Države zainteresovane za rešavanje "kosovskog čvora", jer ne žele da to ostane zamrznut konflikt u narednih 10 ili više godina, a taj stav je i u interesu Srbije.

On je za Pink televiziju rekao i da se na kratko video sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, na prijemu koji je američki predsednik priredio sinoć sa suprugom povodom 74. zasedanja Generalne skupštine UN.

Istakao je da od tih minut >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i po razgovora sa Trampom ne želi da pravi spektakl, ali da ga je pozvao da poseti Srbiju i da mu je preneo da ga Srbi, zajedno sa Poljacima, najviše vole u Evropi.

Da su SAD zainteresovane za rešavanje kosovskog pitanja jasno je i posle njegovih razgovora sa zvaničnicima Stejt departmenta Filipom Rikerom i Metjuom Palmerom.

"Ono što bih istakao kao pozitivno je što sa Amerikancima može da se razgovara racionalno, bez obzira što neke naše ideje neće prihvatiti, ali žele da čuju i trude se da nađu rešenje, a ne da apriori osuđuju Srbiju", rekao je Vučić.

To je, kaže, mala vrsta napretka koji su SAD napravile, a da će doći do esencijalnog napretka - ne veruje.

Ali, to što Amerikanci ne žele "zamrznut konflikt" na Kosovu i Metohiji je takođe u interesu Srbije, kaže Vučić, jer je pitanje kada taj "zamrznuti konflikt" može da se "odmrzne", odnosno da postane samo - konflikt.

Vučić u Njujorku sa predsednikom Svetskog ekonomskog foruma

Vučić je nastavio posetu Njujorku sastankom sa predsednikom Svetskog ekonomskog foruma Bergeom Brendeom.

Srbija je, inače, na rang listi Indeksa globalne konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma (WEF) za 2018. godinu, napredovala za pet mesta, zauzevši 65. mesto od 140 rangiranih zemalja.

Poboljšanje je registrovano u gotovo svim oblastima, a najviše u oblasti makroekonomske stabilnosti i finansijskog sistema.

Vučić i Brende sastali su se danas popodne po srednjoevropskom vremenu u Stalnoj misiji Srbije pri UN.

Nakon ovog sastanka, predsednik Vučić će razgovarati sa političkim direktorom Forin ofisa Ričardom Murom.

Tokom dana, Vučić će imati bilateralne razgovore i sa predsednikom Palaua Tomasom Remengesom, predsednikom Svetskog jevrejskog kongresa Ronaldom Loderom, a potom i sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim.

Naša diplomatska aktivnost u Njujorku je na temelju naših napora da dubinski i temeljno menjamo sliku svoje zemlje, kaže Vučić i dodaje da se na tome vredno radilo i da se to vidi kroz brojne razgovore sa ljudima iz Evrope i sveta.

Spomenuo je da mu predstoje razgovori u sedištu UN sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, sa Rusima i Englezima, i sa predstavnicima Palaua i Konga, Gane, predstavnicima Svetskog ekonomskog foruma i drugim zvaničnicima i uticajnim ličnostima.

Vučić je istakao da se Srbija bori za svoju poziciju, da druge zemlje imaju sopstvene interese, od kojih su neki bliži našim, a neki dijametralno udaljeni, ali da je na njemu da se bori za Srbiju i za građane Srbije.

Primetio je da neki misle da je nevažan sastanak sa predsednikom Gvatemale, što je, kaže, potpuno pogrešno. Sasvim suprotno, kaže, važno je da i Gvatemala čuje za Srbiju, da jedna ulica u toj zemlji ponese ime Nikole Tesle...

"I zbog ličnih odnosa, sutra će Gvatemala da vodi računa i o našim interesima, kao i mi o njihovim", rekao je Vučić.

Dodao je da je osam odsto zemalja članica UN ili povuklo ili je pred povlačenjem priznanja nezavisnosti Kosova.

Ja sutra govorim u UN, a ti, Hašime?

Srbija je u Ujedinjenim nacijama, a takozvano Kosovo nije, poručio je Vučić odgovarajući predsedniku kosovskih institucija Hašimu Tačiju i istakao da je važno da Albanci to razumeju kako bi razmislili kakvu budućnost žele.

Vučić je tako prokomentarisao komentar Hašima Tačija da je on u UN ušao "kroz vrata", a Vučić "sa plafona" i to posredstvom naroda Kosova.

"Možda sam ja ušao sa plafona, ne znam kojim putem je on ušao, ali ja govorim sutra u velikoj sali Generalne skupštine UN, a kad ti govoriš, Hašime, kad je tvoj raspored? Pa, nikad. Ulazio na vrata, na plafon, Srbija je u UN, a vi niste. I dobro bi bilo da to znate, da biste razmislili kakvu budućnost želite, i želite li kompromis ili da se i dalje inatite", rekao je Vučić.

Vučić kaže i da je razumeo Tačijeve reči da je njega, Vučića, izabrao srpski narod na KiM.

"Ponosan sam na to, verujem da će i ubuduće birati najbolju budućnost, da će uskoro izabrati Srpsku listu i da će u budućnosti glasati i za SNS i Srpsku", rekao je Vučić.

Ističe, međutim, da Albanci u Njujorku imaju najsnažnije uporište:

"Centar albanske snage nije u Prištini, ni Tirani, već u Njujorku", rekao je Vučić i podsetio da je treća prizrenska liga formirana u Njujorku, 1946, i da nas je ona "najskuplje koštala", jer su iz Njujorka uložene ogromne sume novca.

Upitan kako komentariše to što su kosovski Albanci "jurili zvaničnike po restoranima kako bi se slikali", Vučić kaže da oni rade svoj posao, a da mi radimo svoj.

Njima ne ide tako lako, kaže, a naš posao je da im ni ubuduće ne ide tako lako.

Vučić je rekao da je i šef albanske diplomatije Gent Cakaj, koji je poreklom sa Kosmeta, rekao da oni u Njujorku rade na priznavanju Kosova, ali i poručio da oni svakako ne mogu Srbiji da zabrane što radi svoj posao na povlačenju priznanja.

Na pitanje da li mu je to zamereno i "provučeno" na dosadašnjim sastancima u Njujorku, Vučić je rekao da nije "provučeno", već rečeno, bezbroj puta na svakom sastanku, i da je to nešto uobičajeno.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

STAV U INTERESU SRBIJE: SAD ne žele zamrznut konflikt na Kosovu i Metohiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Sep.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su Sjedinjene Države zainteresovane za rešavanje "kosovskog čvora", jer ne žele da to ostane zamrznut konflikt u narednih 10 ili više godina, a taj stav je i u interesu Srbije...On je rekao i da se na kratko video sa predsednikom SAD Donaldom...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.