Vučić: Nisam čuo za predlog o mirovnoj konferenciji o Kosovu

Izvor: N1 televizija, 25.Nov.2018, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Nisam čuo za predlog o mirovnoj konferenciji o Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandra Vučić izjavio je u Novom Sadu da nije dobio nikakav predlog Austrije za održavanje mirovne konferencije o Kosovu, kao i da tokom poslednjeg susreta sa kancelarom Sebastijanom Kurcom nije bilo reči o tome. On je poručio opoziciji da "ne pokušavaju da izazivaju nasilje".

"Ne mogu da reagujem na taj način i da na osnovu novinske vesti govorim o najvažnijim pitanjima za našu zemlju. Morate prvo stvari da analizirate, da vidite sve podatke i tek >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << onda da donosite odluke. To nije pitanje na kojem se žuri i na koje se donose ishitrene odluke", rekao je Vučić novinarima upitan da se izjasni o pisanju medija o navodnom austrijskom predlogu za održavanje mirovne konferencije o Kosovu i Metohiju.

Vučić je kazao da Srbija "niti potcenjuje, niti hvali te predloge", već želi da vidi da li "takav predlog zaista postoji, ko to nudi i onda će Srbija donositi svoje odluke".

On je rekao da Evropska unija, na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ima dovoljno instrumenata da jasno objasni prištinskim vlastima da je "nemoguće da opstanu" na odlukama poput one o podizanju takse na srpsku robu na 100 odsto.

"Sve ostalo je na Evropskoj uniji i na tome želi li to da učini ili ne", dodao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Novom Sadu da su takse od 100 odsto na srpsku robu na Kosovo anticivilizacijske, da je izvesno da Srbija neće da prizna Kosovo, najavljujući da će 31. januara sledeće godine prosečna plata u Srbiji biti 470 evra.

Po njegovim rečima, Evropska unija na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ima dovoljno instrumenenata da objasni prištinskim vastima uvođenje taksa.

 Upitan kako komentariše "navode opozicije da on vodi politiku mržnje", Vučić je odgovorio: "Ja sam predsednik Republike i imam različito mišljenje od njih. Kao što ja ne branim njima da iznose svoje stavove, tako ni ja neću da krijem koji su moji stavovi. Gnušam se onih koji na bilo koji način primenjuju fizičko nasilje. Za mene je teška situacija kada prete silovanjem i kad tuku novinarke ispred mesta na kojem rade. Užasno je nasilje to što se dogodilo Borku Stefanoviću. I zato sam zadovoljan što je policajac bio taj koji je postavio svoja leđa i spasao Stefanovića i još dve osobe i što su napadači pohapšeni istog sekunda".

On je poručio opoziciji da "ne pokušavaju da izazivaju nasilje, jer zna kakve su nečije ideje i šta pokušavaju".

"Mi ćemo da čuvamo mir. Na demonstracijama protiv mene, koje su bile brojne, a ne baš masovne, niko nije stradao", rekao je Vučić.

Upitan da iznese svoje mišljenje "o predlogu da se održi mirovna konferencija o Kosovu" Vučić je odgovorio da nije dobio takav predlog.

"Ne mogu da reagujem na osnovu novinske vesti o najvažnijim stvarima. To nije pitanje o kojem se žuri i o kojem se odluke donose olako", dodao je on.

Upitan o odnosima Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, Vučić je rekao da ga "nikada ga nije zanimalo, niti je nasedao na takve trikove, jer se svađaju međusobno, ali kada je u pitanju borba protiv Srbije, oni su jedinstveni".

Govoreći posle ceremonije otkrivanja spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću, Vučić je rekao da je danas "veliki praznik ne samo za Vojvodinu, već i za celu Srbiju, jer mi Srbi nismo imali većeg uspeha ui poslednjih 200 godina", i dodao: "Više nećemo da se obračunavamo sa sopstvenom istorijom već samo da iz nje učimo".

Sa Republikom Srpskom najbolji mogući odnosi

Vučić je izjavio da Srbija ima najbolje moguće odnose sa Republikom Srbijom (RS) poštujući Bosnu i Hercegovinu.

Vučić je novinarima u Novom Sadu rekao da o tome govore dela, ulaganja, kao i sva ljubav koju Srbija iskazuje prema RS.

Upitan o optužbama lidera Narodne stranke Vuka Jeremića da će prvo dati Kosovo a onda rešavati RS, Vučić je rekao da Jeremić nije učestvovao u stvaranju, niti u čuvanju Srpske, čiji predstavnici mogu da kažu u čije vreme je uradjeno najviše za nju.

Odgovarajući na izjavu predsedavajućeg Saveza za Srbiju Dragana Djilasa da će po dolasku na vlast vratiti svu imovinu datu strancima u bescenje, Vučić je rekao da bi bilo bolje da "iz svojih džepova odvade i vrate svom narodu novac, umesto što govore da će proterati investitore".

Vučić je optužio bivšu vlast da je pravila ogromne dugove, a da sada hoće da proteruje investitore. Dodao je da opozicija ne može da shvati da postoji neko drugačiji od njih.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.