Vučić: Odlazak na KiM zavisi od odgovora Srba u utorak

Izvor: Blic, 28.Apr.2013, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Odlazak na KiM zavisi od odgovora Srba u utorak

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić rekao je danas da je spreman da ode na Kosovo, ali će odluka o tome hoće li ići zavisiti od odgovora koji će mu Srbi sa severa dati u utorak.

Vučić: I Miloš je znao kada i kako da sačuva glave

Vučić je ranije najavio da će mu predstavnici Srba sa severa Kosova u utorak odgovoriti da li će, u slučaju da se na referendumu proveri podrška gradjana briselskom sporazumu, prihvatiti većinski odgovor i učestvovati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u njegovoj primeni.

- Ne bežim od toga da idem na Kosovo, ali to zavisi od odgovora, zavisi od toga kako će se odvijati situacija - rekao je Vučić u emisiji Stav Srbije.

On je dodao da to ne može biti pre utorka, jer danas putuje u Hrvatsku, gde sutra ime zvanične razgovore.

Na pitanje šta misli o predlogu lidera LDP Čedomira Jovanovića da na KiM ide delegacija sastavljena od svih stranaka koje podržavaju briselski sporazum, Vučić je rekao da nema ništa protiv takve ideje, ali ni protiv toga da u delegaciji budu i oni koji su protiv, kao što je DSS.

Pitanje može biti samo za ili protiv sporazuma

Vučić je izjavio da referendumsko pitanje može biti "da li ste za biselski sporazum ili ne", ali da to nikako ne može biti: da li Kosovo treba da ostane u Srbiji. On je podsetio da je Srbima sa severa ponudjeno da se održi referendum, ali da oni, u slučaju da većina podrži sporazum, moraju da ga prihvate i da učestvuju u njegovoj primeni.

On je rekao da u slučaju da sporazum na referendumu ne dobije podršku ne bi ostao na vlasti. Sporazum je, objasnio je, "način da Srbija opstane, da ne budemo izlovani, da nam ne uvode vize", a u suprotnom on, kako je rekao, ne želi da učestvuje.

- Ako odgvor na referendumu bude negativan, to znači da nema više vlade - zaključio je Vučić.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju se ne ukida

Vučić izjavio je danas da Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju neće biti ukinuta. Vučić je, gostujući na Prvoj televiziji, rekao da je Aleksandar Vulin, koji je podneo ostavku na mesto direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, tokom dijaloga u Briselu teže nego drugi prihvatao mnoge stvari vezane za Kosovo.

- On je u Briselu teže prihvatao mnoge stvari ili gledao na njih nego većina drugih, ili jednako kao ja, možda čak i brižnije, na to šta se zbiva i kad dodje Ketrin Ešton, tu je bilo jedno staklo, on je "skakao" da vidi da li odgovaramo sa da ili ne. Bio je veoma zabrinut i poštujem tu vrstu zabrinutosti i posvećenosti - rekao je Vučić i dodao da su on i Vulin dugi niz godina saborci.

Vicepremijer je na pitanje da li se zatvara Kancelarija za Kosovo što su preneli pojedini mediji, rekao da ne želi i ne može da komentariše sve što se objavi u novinama, ali je naveo da Kancelarija neće biti ukinuta.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.