Vučić: Neka Srbi nastave proteste

Izvor: Mondo, 29.Nov.2018, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Neka Srbi nastave proteste

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da Beograd nema kontrolu nad Kosmetom a od Srba na Kosovu traži da nastave proteste zbog nelegalnih carina.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Nismo u lakoj poziciji, jer nemamo kontrolu "ni nad jednim pedljom KiM", ali zato imamo svoj narod koji je spreman da čuva svoja ognjišta, a oni imaju svoju državu koja spremna da im svakako pomogne, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dobra reakcija SAD >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Vučić je kazao da je zadovoljan reakcijom američkog državnog sekretara Majka Pompea koji je takođe pozvao Prištinu da ukine odluku o taksama. Dodao je da i pored "korektne reakcije" Vašingtona, ne veruje da će se brzo postići rešenje i kompromis s Prištinom.

Vučić je izjavio da ne veruje da će Priština povući odluku o povećanju taksi na 100 odsto za proizvode iz Srbije (posle poziva visoke predstavnice EU Federike Mogerini) i dodao da će Srbima s Kosova na današnjem sastanku s njihovim predstavnicima u Beogradu poručiti da nastave da mirno protestuju.

"Ne verujem da će se to dogoditi, ali se nadam", kazao je Vučić novinarima u Zrenjaninu upitan da li očekuje povlačenje odluke Prištine, posle reakcije Mogerini.

Vučić je kazao da je srećan što su se Srbi s Kosova podigli, probudili i pokazali na civilizovan način da su značajan politički faktor.

"Poručiću im da nastave svoje proteste mirnim putem, a mi ćemo da radimo sve što možemo da ukažemo na štetnost i pogubnost odluke koja razara regionalnu stabilnost i mir, a o jezivim ekonomskim posledicama neću ni da govorim", rekao je Vučić.

Srpski studenti s Kosova: "Evropo, sa reči na dela!"

Vučić bi danas treba da razgovara sa Srbima sa Kosova, ali vreme i mesto sastanka još nije objavljeno.

Predsednik Srbije je dodao da situacije nije nimalo laka, jer sve zavisi od volje Prištine i od toga hoće li da poštuje pravo.

Stop za srpsko mleko i jogurt

"Nadam se da će biti dovoljno razumni i da će biti snage u međunarodnoj zajednici da izvrše dodatne pritiske na one kojima je sprovođenje neprava postala svakodnevica", kazao je on.

Dačić: Dosta priče, neka EU i SAD pritisnu Prištinu

"Važno je da pokušavamo da pronađemo kompromis, ali ako ne možemo da pronađemo kompromis oko poštovanja sporazuma CEFTA i briselskog sporazuma, plašim se da nikakav drugi kompromis nije vidljivi i bliži", istakao je Vučić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.