Vučić: Nećemo uzvraćati, pozivam Prištinu da povuče odluku

Izvor: N1 televizija, 21.Nov.2018, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Nećemo uzvraćati, pozivam Prištinu da povuče odluku

Savet (za nacionalnu bezbednost) je doneo odluku da Srbija ni na koji način neće uzvraćati bilo kakvim merama Kosovu, jer Srbija želi da ostane pouzdan partner svima, rekao je predsednik Aleksandar Vučić. "Hoćemo da pokažemo razliku između odgovornog ponašanja sa jedne strane, i neodgovornog, sa druge". Pozvao je Prištinu da povuče odluke.

Predsednik Srbije najavio je za sutra sastanak sa predstavnicima Srba na Kosovu

Vučić je nakon sednice Saveta za nacionalnu >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << bezbenost rekao da govoriti o zabrani trgovine u 21. veku nije civilizacijski čin niti racionalna odluka. "I moram da priznam - za nas neočekivana... Mi smo danas imali informacije da se u Prištini priprema ublažavanje taksi, međutim, oni su uprkos takvim najavama doneli sasvim suprotne odluke", rekao je predsednik Srbije koji je dodao da to pokazuje da Srbija ne može računati u budućnosti na neko racionalno ponašanje.

Moraćemo da preduzimamo raznovrsne mere kako bismo svet upoznali sa onim što se čini, ali i kako bismo pomogli svom narodu na KiM, rekao je Vučić.

Preneo je da je na sednici Saveta za nacionalnu za bezbednost svako dobio zadatke. Očekujemo da se predsednica Vlade i članovi Vlade obrate svim vladama SB i članica EU i upoznaju ih sa kršenjem CEFTA sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, naveo je.

"Različite institucije, od Privredene komore do naših ekonomskih ministarstava, radiće svoj posao zajedno sa kompanijama koje su prodavale robu na teritoriji Kosova, među kojima ima i nemačkih komapnija, od Henkela do Koka-kole, da vidimo na koji način možemo da prebrodimo ovu tešku krizu", kaže.

Istakao je da su se dogovorili da svi organi države budu u pripravnosti "za slučaj daljeg iracionalnog i sumanutog ponašanja prištinskih organa vlasti".

"Savet je doneo kao svoju odluku da Srbija ni na koji način neće uzvraćati bilo kakvim merama, jer Srbija želi da ostane pouzdan partner svima, i zemljama u regionu, Evropi i svetu. Hoćemo da pokažemo razliku između odgovornog ponašanja sa jedne strane, i neodgovornog, sa druge", rekao je Vučić.

Sutra sastanak sa predstavnicima Srba

Kako je najavio, sutra će u klubu poslanika u 13 sati biti održan sastanak sa predstavnicima Srba s Kosova, kome će, dodao je, prisustvovati.

On ističe da među Srbima na Kosovu postoji izvesna uznemirenost, da su danas hteli da izađu na demonstracije. Naglašava da oni sa taksom od 100 odsto neće moći da kupuju robu na koju su navikli, da dobijaju lekove kojima se leče. Rekao je i da ih je direktor Kancelarije za Kim Marko Đurić zamolio da to ne čine do sastanka, da se strpe, i da se sačeka reakcija međunarodne zajednice.

"Ovo je de fakto ne formalno potpuna zabrana trgovine", navodi Vučić.

Kaže da iza svega stoje ciljevi Prištine kao što su pritisak na Srbiju da prizna Kosovo, pritisak na međunarodnu zajednicu oko vizne liberalizacije, ali i namera "da učestvuju u tihom ali ubrzanom progonu srpskog i nealbanskog stanovništva sa Kosova i Metohije". Dodao je da kod nekih postoje namere da se dođe do eskalacije, sukoba i destabilizacije regiona. "Mi ćemo uraditi sve da sačuvamo mir i da ne reagujemo na provokacije".

Vučić kaže da Srbija nije prekršila nijedan sporazum, nijedan akt, i da nijednu reč nije pogazila.

"Mi reagujemo mirno i odgovorno i vodićemo računa da ni na koji način ne ugrozimo opstanak naših ljudi... Molim Albance da razumeju da nam je dogovor najvažniji", kazao je.

Vučić je poručio Albancima da je mir najpotrebniji i da eskalacija nikome nije potrebna.

Predsednik Srbije se pre sednice Saveta bezbednosti sastao sa ambasadorima Rusije, Kine i zemalja Kvinte. O tome čitajte u odvojenoj vesti OVDE.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.