Vučić: Ja sam naredio da se ruši u Savamali

Izvor: VOA, 24.Apr.2023, 16:17

Vučić: Ja sam naredio da se ruši u Savamali

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priznao je da je, u aprilu 2014. godine, tada kao premijer, naredio nelegalno rušenje objekata u naselju Savamala u Beogradu - gde se trenutno nalazi Beograd na vodi, prenosi FoNet. "Sa ponosom saopštavam - ja sam bio čovek koji je doneo odluku da se ruše protivpravne udžerice", rekao je Vučić u odgovoru na novinarsko pitanje tokom obraćanja javnosti povodom lokalnih izbora na severu Kosova. U Hercegovačkoj ulici u beogradskoj Savamali je u izbornoj noći 24. aprila 2016. godine srušeno nekoliko privatnih objekata. Počinioci do danas nisu otkriveni, a svedoci su govorili o ljudima sa fantomkama i bagerima koji su u noći došli da ruše. Vučić je neposredno posle rušenja kao krivce označio najviše organe tadašnje vlasti u Beogradu, kada je gradonačelnik bio aktuelni ministar finansija Siniša Mali, a aktuelni ministar saobraćaja Goran Vesić je bio gradski menadžer. Na pitanje zašto je tada izgovorio da su rušenje sproveli "kompletni idioti", a na čelu grada su bili Mali i Vesić, Vučić je odgovorio da ga oni nisu poslušali, jer je trebalo da "to sruše u po bela dana". "To nije trebalo da učine preko noći, nego usred bela dana", objasnio je on, ne demantujući sopstvenu izjavu da se radi o "komplentim idiotima", koji su i sada u vrhu države i njegove Srpske napredne stranke, podseća FoNet. Ne davimo Beograd: Insistiramo da se utvrdi istina o rušenju u Savamali Pokret Ne davimo Beograd saopštio je da će nastaviti da insistiraju da se utvrde istina i odgovornost za rušenja u toj beogradskoj ulici, i da se napravi program sanacije. Šef poslaničke grupe u Skupštini Srbije Radomir Lazović podsetio je da je su odmah po ulasku u parlament tražili formiranje Anketnog odbora kako bi se utvrdile sve činjenice o rušenju. Podsetio je i da se komunalna milicija nije odazivala na pozive građana, da je ulična rasveta bila isključena, a Parking servis je uklanjao automobile koji su tu stajali.  „Smatramo da je danas potpuno jasno da je Beograd na vodi kriminalna, megalomanska prevara. Cela država će osetiti posledice ovog projekta“, rekao je Lazović i dodao da će nastaviti da zahtevaju utvrđivanje odgovornosti za tu aferu. Do sada nisu utvrđeni nalogodavci rušenja u Savamali. Jedino je procesuiran šef dežurne policijske smene u stanici Savski venac, Goran Stamenković, koji je sklopio pogodbu 2018. godine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

„Na redu je Tužilaštvo“: Ognjen Radonjić nakon priznanja predsednika Srbije da je naredio rušenje u Hercegovačkoj

Izvor: Danas, 24.Apr.2023

Aleksandar Vučić je samo potvrdio ono što smo znali – da rušenje u Savamali nije moglo da se dogodi bez njegovog odobrenja, kaže za Danas Ognjen Radonjić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.