Vučić: Akcija ROSU najsnažniji pokušaj ugrožavanja opstanka Srba na Kosovu

Izvor: SEEbiz.eu, 23.Nov.2018, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Akcija ROSU najsnažniji pokušaj ugrožavanja opstanka Srba na Kosovu

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je akcija specijalne jedinice kosovske policije do sada najsnažniji pokušaj ugrožavanja opstanka Srba na Kosovu i Metohiji i da više nema razloga za poverenje u Misiju Kfor.

Kako se navodi u saopštenju, Vučić je to izjavio u razgovoru sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom, u kojem je učestvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Vučić i premijerka su zahvalili Čepurinu što Rusija razume >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << šta se tačno dešava na Kosovu i Metohiji i koliko su ugroženi mir i stabilnost u celom regionu.

Predsednik Vučić je rekao da će Srbija i u postojećoj situaciji nastaviti da se ponaša ozbiljno i odgovorno, ali i da nema više razloga da ima poverenja u Misiju Kfora, odnosno NATO na Kosovu i Metohiji, jer se pokazalo da je izmišljotina sve što su govorili o kretanju jedinica ROSU.

Čepurin je istakao da rusko rukovodstvo s pažnjom prati razvoj situacije, što se vidi i iz saopštenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije, i da veruje da će Srbija, kao ozbiljna država, umeti da se odgovorno nosi sa provokacijama i pretnjom konfrontacijama.

Predsednik Srbije izjavio je i da su snage Kfora, odnosno NATO, namerno obmanjivale sveukupnu javnost i ocenio da je danas svima jasno po čijem nalogu i u sprezi sa kojim silama su predstavnici NATO lagali.

U saopštenju kabineta predsednika Srbije posle sastanka sa ambasadorom Kine Li Mančangom navodi se da su ga Vučić i premijerka Ana Brnabić zamolili da prenese kineskom rukovodstvu da Srbija nikada nije bila u težoj situaciji.

"Uprkos svojim stalnim pozivima na mir i stabilnost, uz ozbiljan i odgovoran pristup rešavanju svih problema", rekao je Vučić, a navodi se u saopštenju.

Brnabić je rekla da uvodjenje taksi od 100 odsto na srpsku robu jeste pitanje i za Ujedinjene nacije, jer je Unmik jedan od potpisnika, i da u tom smislu očekuje podršku Kine u najvažnijoj svetskoj organizaciji.

Ona je kazala i da očekuje reakciju Evropske unije, jer je reč o kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i CEFTA sporazuma.

Li je rekao da Kina odlično razume šta se dešava na Kosovu i Metohiji i da je to "već poznati scenario napada na integritet Srbije".

On je kazao i da će predsednik Kine Si Djinping biti o svemu obavešten u toku dana i da Srbija može da računa na podršku Kine.

Specijalne jedinice ROSU su jutros oko 4 sata uhapsile četiri osobe, po nalogu suda koji vodi istragu za ubistvo lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Troje je uhapšeno zbog istrage ubistva, a jedna osoba zato što se suprotstavljala akciji hapšenja.

U nekoliko navrata u severnoj Kosovskoj Mitrovici čule su se sirene za uzbunu.

U Predsedništvu Srbije je jutros održan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima vladine kancelarije za KiM, vojske, policije i bezbednosnih službi.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.