Izvor: TangoSix.rs, 18.Jul.2023, 06:55

Vučević: Srbija ima kontra-mere; Kfor: KBS može leteti primarno u misijama podrške civilnoj zaštiti

Miloš Vučević juče je izjavio da srpsko Ministarstvo odbrane procenjuje da je Kosovo nabavilo pet TB2 letelica. Kfor je saopštio da su oni nadležni za odobravanje korišćenja vazdušnog prostora iznad Kosova za posebne letove uz preciziranje da Kosovske bezbednosne snage imaju „prvobitni mandat za misije podrške civilnoj zaštiti“.
Pored procene o broju kupljenih borbenih besposadnih letelica kompanije Bajkar od strane Kosova, Vučević je juče kazao da Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << odbrane i Vojska Srbije „ne samo da razmišljaju nego već imaju kontra-mere za taj rizik“:
– Razmišljamo u više pravaca i kontra-mera u smislu eventualnog  zaustavljanja tih letelica, što dejstvom određenim sistemima naoružanja, što elektronskim neutralisanjem. – naglasio je Vučević.
Kako je juče saopštio Kfor, ova vojna misija „nastavlja da podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u okviru njihovog prvobitnog mandata“:
– Uključujući operacije civilne zaštite, kao što su gašenje požara, uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava, potrage i spasavanja ili odgovor na izlivanje opasnog materijala. – stoji u saopštenju uz isticanje da komandant Kfora ima primarnu nadležnost za vazdušni prostor iznad Kosova:
– Gornji vazdušni prostor Kosova može da se koristi samo za prelet iz jedne zemlje u drugu komercijalnim letovima, a donji vazdušni prostor se može koristiti za posebne potrebe, od slučaja do slučaja, ali uz prethodno odobrenje komandanta Kfora. Očekujemo od institucija na Kosovu da obezbede koordinaciju i da se pridržavaju postojećih procedura. – navodi se u saopštenju.
Wescam, jedan od proizvođača elektrooptičkih sistema sa sposobnošću obeležavanja ciljeva i njegova gama proizvoda za letelice sa posadom i bez / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Da li navođenje od strane Kfora isključivo potencijalnih civilnih misija u podršci civilnoj zaštiti dodatno potvrđuje jučerašnju konstataciju Tango Sixa da letelice (ili bar prva prikazana) nisu naoružane, ostaje da se vidi.
Srpski ministar odbrane pomenuo je da bi Vojska Ssrbije mogla da se suprostavi konkretnim sistemima naoružanja, misleći verovatno na kinetičke opcije kao što su samohodni artiljerijsko-raketni PVO sistem Pancir (o čijim borbama sa TB2 smo izveštavali još 2020. godine), PASARS i odnedavno Mistral.
Kada je reč o pomenutom „elektronskom neutralisanju“, Tango Six je u novembru prošle godine analizirao kapacitete Vojske Srbije u ovom domenu kada je, prema tadašnjim navodima državnog vrha i Ministarstva odbrane, oboren jedan, verovatno komercijalni multikopter, koji je došao iz pravca Kosova. Uprkos onemogućenim isporukama već plaćenih visokosposobnih sistema za elektronsko ratovanje, postoje indicije da su srpske snage bezbednosti u poslednjim mesecima ipak nastavile da se naoružavaju ovim ili sličnim sredstvima.
The post Vučević: Srbija ima kontra-mere; Kfor: KBS može leteti primarno u misijama podrške civilnoj zaštiti appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.