Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2022, 01:09

Vremeplov: Vlada Srbije donela Odluku o poništavanju protivpravno proglašene nezavisnosti Kosova

Vremeplov: Vlada Srbije donela Odluku o poništavanju protivpravno proglašene nezavisnosti Kosova

Na današnji dan 2008. godine Vlada Srbije donela je Odluku o poništavanju protivpravnih akata privremenih organa samouprave na Kosovu i Metohiji usmerenih ka proglašenju jednostrane nezavisnosti.

Danas je nedelja, 14. februar, 45. dan 2021. Do kraja godine ima 320 dana.

869 - Umro je Ćirilo, jedan od dvojice slovenskih prosvetitelja (Ćirilo i Metodije). Svetovno ime bilo mu je Konstantin. Sa starijim bratom Metodijem sastavljač je slovenske azbuke glagoljice. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Konstantin je bio učitelj filozofije i bibliotekar u carigradskoj crkvi Svete Sofije, a Metodije visoki državni činovnik. Na molbu moravskog kneza Rastislava, vizantijski car Mihailo III poslao je dvojicu učenih Grka u Rastislavovu Moravsku, da propovedaju hrišćanstvo među tamošnjim Slovenima. Namera je bila da se Moravska oslobodi uticaja Salcburške nadbiskupije (arhiepiskopije) i uopšte bavarskog (nemačkog) uticaja. Oni su prethodno na slovenski jezik (najverovatnije Slovena iz okoline Soluna), preveli bogoslužbene knjige. Tako je nastao prvi slovenski književni jezik. Tokom boravka u Rimu, gde su otišli kako bi se opravdali pred papom, zbog optužbi od strane bavarskog sveštenstva, Ćirilo umire, a papa Metodija postavlja za arhiepiskopa moravskog i panonskog. Posle Metodijeve smrti njegovi učenici su prognani iz Moravske i većina ih je otišla na jug među Bugare i Srbe.

1400 - Pod misterioznim okolnostima u zatočeništvu u zamku Pontefrakt umro je engleski kralj Ričard II, kojeg je 1399. zbacio rođak Henri Bolingbrok proglasivši se kraljem Henrijem IV. Na presto je došao u 10. godini, nasledivši dedu Edvarda III, i tokom vladavine od 1377. bio je prinuđen da od nezadovoljnog visokog plemstva grčevito brani prerogative kraljevske vlasti.

1468 - Umro je nemački štampar Johan Gutenberg, pronalazač tipografije, izuma koji je označio civilizacijski preokret. Usavršio je štamparsku mašinu i osnovao štampariju u rodnom Majncu. 1455. godine je štampao 1455. Bibliju u više od 100 primeraka, od kojih je četrdesetak sačuvano.

1663 - Kanada je postala francuska kolonija.

1779 - Engleski moreplovac i istraživač Džejms Kuk ubijen je na Havajima u iznenadnom okršaju sa ostrvljanima. Na prvom putovanju od 1768. do 1771. rešio je tajnu položaja Australije, oplovio Novi Zeland i utvrdio da je Nova Gvineja ostrvo. Od 1772. do 1775. je istraživao ostrva u Tihom okeanu, a od 1776. do 1779. je prvi oplovio obale Aljaske, istražio Beringov moreuz i otkrio Havajska ostrva.

1797 - Britanska flota pod komandom admirala Džona Džervisa i Horejša Nelsona potukla je špansku armadu kod rta Sent Vinsent na krajnjem jugu Portugala.

1804 - Na skupštini srpskih starešina u Orašcu kod Aranđelovcadoneta je odluka o podizanju ustanka protiv Turaka. Za vođu je izabran Karađorđe Petrović.

1835 - Pod nazivom "Knjaževsko-serbski teatar", u Kragujevcu je, na inicijativu Joakima Vujića i uz svestranu pomoć knjaza Miloša Obrenovića, počelo da radi prvo pozorište u tadašnjoj Kneževini Srbiji. Prve predstave davane su u vreme zasedanja Sretenjeske skupštine 1835. Teatar je tada smešten u adaptiranim prostorijama tipografije. Glumački ansambl, pored Vujića, sačinjavali su mladi činovnici kao i đaci gimnazije, a muziku je komponovao knežev kapelmajstor Jožef Šlezinger. Predstave su jednom sedmično i prazničnim danima, priređivane za knjaza i njegove činovnike i goste. Na repertoaru su bili Vujićevi komadi ili njegovi prevodi stranih dela.

1893 - SAD su anektirale Havaje.

1912 - Rođen je srpski geograf, istraživač i putopisac Tibor Sekelj. Učestvovao je u istraživačkim ekspedicijama širom sveta, napisavši pri tom mnoštvo putopisa, ali i jedan udžbenik za esperanto. Dela: putopisi "Oluja nad Akonkagvom", "Osvajanje vrhova", "Kroz zemlju Indijanaca", "Putovanje izvan vremena", "Nepal otvara vrata", "Gde civilizacija prestaje", "Karavana prijateljstva", roman "Nađena sreća", knjiga za decu "Kumenana" (prevedena na 16 jezika).

1929 - Dogodio se "Masakr na dan Svetog Valentina" kada je član Al Kaponeove kriminalne bande ubio sedam gangstera iz bande Bagza Morana u jednoj čikaškoj garaži.

1943 - Sovjetska armija je, u Drugom svetskom ratu, oslobodila Rostov na Donu od nemačkih okupacionih trupa.

1946 - Na američkom univerzitetu Pensilvanija počeo je da radi elektronski mozak, odnosno računar, koji je označen skraćenicom ENIAC (Elektronski numerički integrator i računar).

1956 - U Moskvi je počeo 20. kongres Komunističke partije Sovjetskog Saveza, na kojem je šef partije Nikita Hruščov osudio kult ličnosti Staljina kao i represivnost njegovog režima. Kongres je doneo odluke kojima je započeo javni raskid sa "staljinističkim deformacijama" unutar komunističkog pokreta.

1958 - Objavljeno je ujedinjenje kraljevina Irak i Jordan u Arapsku Federaciju, sa iračkim kraljem FejsalomII iz Hašemitske dinastije, rođakom jordanskog monarha Huseina, kao šefom države. Monarhija u Iraku oborena je u julu 1958. kralj je ubijen i Federacija se raspala.

1972 - Sovjetski svemirski brod bez ljudske posade "Luna 20" krenuo je ka Mesecu, odakle je 11 dana kasnije doneo uzorke Mesečevog tla.

1979 - Američki ambasador u Avganistanu Adolf Dabs "Spajk" ubijen je tokom pokušaja da bude oslobođen od otmičara.

1989 - Iranski verski vođa ajatolah Ruholah Homeini izrekao je "fatvu" sa smrtnom presudom engleskom piscu indijskog porekla Salmanu Rušdiju, autoru "Satanskih stihova", ocenjujući da je tim delom hulio na islam.

1993 - Desničarski lider kiparskih Grka Glafkos Kleridis izvojevao je pobedu na izborima nad dotadašnjim predsednikom Jorgosom Vasilijuom.

1995 - Peru je saopštio da je zauzeo poslednje uporište ekvadorske vojske na svojoj teritoriji i proglasio je jednostrani prekid vatre u 19-dnevnom pograničnom ratu s Ekvadorom.

1998 - Bosanski Srbi Miroslav Tadić i Milan Simić predali su se dobrovoljno Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu. To su bili prvi optuženi za ratne zločine počinjene tokom ratova na prostoru bivše SFRJ 1991-95. koji su se dobrovoljno predali Haškom sudu.

2000 - Ministri inostranih poslova Evropske unije suspendovali su na šest meseci sankcije Saveznoj Republici Jugoslaviji na vazdušni saobraćaj, zavedene godinu i po dana ranije, čime je JAT-u i aviokompanijama zemalja EU omogućeno da obnove komercijalne letove. Ministri su naglasili da time žele da "pošalju snažnu i pozitivnu poruku ne samo narodu SRJ već i opoziciji koja se za takvu meru neprekidno zalagala".

2002 - Istraživači američkog univerziteta Teksas A&M izvršili su uspešno kloniranje mačke, od šest različitih rasa mačaka.

2003 - Tribunal u Hagu podigao je optužnicu protiv lidera Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata. Šešelj se dobrovoljno predao tom sudu 24. februara te godine.

2003 - Nakon šest godina života prvom kloniranom sisaru, ovci Doli, ubrizgana je smrtonosna injekcija zbog simptoma progresivne bolesti pluća.

2004 - U moskovskom zabavnom akvaparku pao je stakleni krov i usmrtio 25 ljudi.

2005 - Bivši premijer Libana Rafik al Hariri poginuo je u eksploziji automobila bombe u trgovačkom centru Bejruta, a odgovornost za atentat preuzela je nepoznata islamistička "Grupa za pobedu i sveti rat na Levantu".

2005 - U eksploziji metana u rudniku uglja u Fusinu, u provinciji Lianing, na severoistoku Kine, poginulo je najmanje 211 rudara.

2005 - U požaru u džamiji u centru Teherana život je izgubilo 59 osoba, a više od 200 je povređeno.

2007 - U sukobima jemenske armije i šiitskih pobunjenika, u južnom delu Jemena poginula su najmanje 93 regularna vojnika i pobunjenika. Šiitske gerilce, stacionirane u provinciji Sada, koja je udaljena oko 230 kilometara od jemenske prestonice i graniči se sa Saudijskom Arabijom, predvodi Abdul Malik Al Huti, sin poznatog šiitskog sveštenika Badrudina Al Hutija, i brat osnivača te gerilske formacije Huseina (ubijen 2004).

2007 - Skupština Srbije usvojila je Rezoluciju o Kosovu i Metohiji kojom se odbacuju svi stavovi iz predloga specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN Martija Ahtisarija, kojima se krši suverenost i teritorijalni integritet Republike Srbije. Zalažući se za kompromisno, sporazumno rešenje budućeg statusa Kosova i Metohije, ukazano je da bi nametnuta nezavisnost južne srpske pokrajine imala nesagledive negativne posledice.

2008 - Vlada Srbije donela je Odluku o poništavanju protivpravnih akata privremenih organa samouprave na Kosovu i Metohiji usmerenih ka proglašenju jednostrane nezavisnosti.

2008 - Ruski predsednik Vladimir Putin nagovestio je da će Rusija preduzeti kontramere u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije, te da se "Rusija zalaže za poštovanje temeljnih principa međunarodnog prava, zasnovanih na suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti država".

2015 - Preminuo je Franjo Mihalić, jugoslovenski atletičar i trener, maratonac. Pobeđivao je na maratonima u Tokiju, Bostonu, Moskvi, Atini, na ponoćnoj trci u Sao Paulu, kao i na Krosu nacija u Parizu. Tokom karijere oborio je 22 rekorda, a najveći uspeh bilo je srebro na Olimpijskim igrama u Melburnu 1956. Bio je trener, atletski sudija i organizator atletskih takmičenja.

2017 - Akcije Tošibe potonule su pošto je kompanija odložila objavu finansijskih rezultata za koje se pretpostavljalo da će pokazati gubitak od više milijardi dolara ogranka Vestighaus Elektrik u SAD-u, koji je trebalo da "popuni rupu" u poslovanju nastalu pošto je Japan obustavio nove atomske projekte posle katastrofe u Fukušimi 2011. Cena akcija japanske firme sunovratila se za 9,45 odsto, na 226,2 jena, nakon što je Tošiba iznenadila tržišta saopštenjem da izveštaj o njenim devetomesečnim prihodima "još nije dostupan".

2018 - U napadu u školi u Parklandu, Florida, 72 km severno od Majamija, 17 osoba je ubijeno i 17 povređeno. Većina žrtava, njih 12, ubijena je u zgradi škole a ostali ispred. Napadač je bio 19-godišnji Nikolas Kruz, bivši učenik izbačen zbog disciplinskih razloga.

2018 - Džejkob Zuma podneo je ostavku na mesto predsednika Južnoafričke Republike. Na Zumu je pritisak vršila i njegova partija Afrički nacionalni kongres. Na poziciji predsednika Južnoafričke Republike nalazio od maja 2009. Vrhovni sud JAR 2016. je presudio da je Zuma prekršio Ustav, kao i da nije uspeo da objasni nenamensku potrošnju novca.

- Srpska pravoslavna crkva danas slavi svetog mučenika Trifuna, zaštitnika vinogradara, ali i mehandžija pa i guščara (sam je bio guščar). Sveti Trifun se smatra zaštitnikom voća, posebno loze, otuda i grožđa, ali i drugih plodova. Rođen je u Kampsadi u Frigiji (danas Turska), živeo je u 3. veku. Mučenički je stradao za vlade rimskog cara Decija.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.