Vojske na Kosovu

Izvor: Danas, 19.Maj.2016, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojske na Kosovu

Dva meseca na srpskoj političkoj sceni je eonski dugo vreme, dovoljno da u zaborav i drugi plan padne jaka priča potisnuta nizom događaja iste siline.

U februaru su tako, u osvit raspisivanja vanrednih izbora, pitanje svih pitanja bile olakšice i imunitet koje su dobili pripadnici NATO u Srbiji, posebnim sporazumom. NATO nam je potreban kao saveznik da štiti i čuva srpski narod na Kosovu i Metohiji, izjavljivao je tada premijer Vučić, braneći pomenuti sporazum od desnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << udara rusofilne opozicije i njoj naklonjene javnosti. Međutim, sada je upravo iz tih krugova, stigla informacija da dokumenti koji se ubrzano usvajaju na relaciji Priština-Brisel, a povodom stupanja na snagu SSP između Kosova i EU, predstavljaju uvod u povlačenje stranog vojnog prisustva na Kosovu. Reč je, podsetimo, o ukupnom kontigentu KFOR od oko 4.500 vojnika, koji u svojim pres saopštenjima ističu veliku privrženost mirovnom procesu i dijalogu Beograda i Prištine.

Ova vrsta tumačenja nije nova, beogradska patriotska štampa izveštava da je čitava 2015. bila ključna u kontaktima između vlasti u Prištini i američke administracije za transformaciju Bezbednosnih snaga u Oružane snage, odnosno u vojsku Kosova. U sličnom kontekstu, tumači se i poseta Srbiji Jensa Stoltenberga, generalnog sekretara NATO, u novembru prošle godine, kada je obelodanio ukidanje zone zabranjenog leta iznad Srbije, koje je bilo na snazi od bombardovanja 1999.

Ali, više nego išta drugo, mogućnost povlačenja stranog vojnog prisustva sa Kosova, odnosno NATO, govori o problemu odnosa Srbije sa ovim savezom. Da li je moguće zamisliti kako bi se povlačenje KFOR, i stvaranje kosovske vojske, čiji bi komandant, je li, bio predsednik Hašim Tači, odrazilo na regionalnu stabilnost? Sve i da OSK bude uključena u NATO, i primenjeni briselski sporazumi, uključujući i stvaranje zajednice srpskih opština? Da li bi se srpski građani na Kosovu osećali iole bezbedno, i s tim u vezi, kakav bi bio utisak građana u Srbiji o ukupnoj bezbednosnoj situaciji? Možda više nego bilo šta drugo što govori o ekonomskim prednostima saradnje sa NATO - recimo da sve u namenskoj industriji što ide na strano tržište, mora da bude po standardima Alijanse, da bi moglo da se proda - pokazuje koliko je položaj Srbije krhk. I koliko u toj krhkosti ne treba zbog istorijskih paradigmi prevideti realnost.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.