Vojska Kosova nije takmac Srbiji, ali...

Izvor: Vesti-online.com, 04.Mar.2014, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

''Vojska Kosova nije takmac Srbiji, ali...''

Vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski izjavio je da novoformirana vojska samoproglašenog Kosova nije benigan problem za sever Kosova, ali da Srbija ne može da spreči da ona zaživi u punom kapacitetu.

Vojska Kosova dvostruko veća nego što je to predviđeno Briselskim sporazumom  

Lazanski je rekao da ta vojska od 5.000 vojnika i 3.000 rezervista nije ozbiljan takmac Vojske Srbije, ali da je dvostruko veća nego što je Prištini trenutno potrebna, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i da njeno formiranje izlazi iz okvira predviđenih Briselskim sporazumom.

 

On smatra da niko ne može garantovati da će klauzula iz tog sporazuma da vojska, ukoliko bude formirana, ne sme da uđe na sever Kosova bez dozvole KFOR-a, te upozorava da će "sporazum svako tumačiti kako mu se prohte".

 

Pročitajte još:

* Tači proglasio Vojsku Kosova

* "Vojska Kosova nije deo sporazuma"

"Ostavljen je prostor za tumačenje ko će određivati kada će KFOR dati dozvolu toj vojsci da uđe na sever. Komanda KFOR-a tumači kako hoće, Priština tumači kako hoće", naglasio je Lazanski.

 

On smatra da je Srbija, zbog silne želje da uđe u EU, dovela sebe u jednu pasivnu poziciju i u situaciju da prihvata ono što joj se kaže i naredi.

 

"Mi možemo samo da gledamo i budemo nemi posmatrači svega toga. To je tako, ako imate jednu i jedinu ambiciju u životu - da uđete u EU, onda ste se doveli u situaciju da radite ono što traže i kad je reč o Kosmetu", rekao je Lazanski.

 

Prema njegovim rečima, EU i NATO kada im se prohte mogu da krše propise i međunarodne pravne akte kada je reč o Srbiji, ali da se priča drugačije završava u slučaju Rusije.

 

"Kada je u pitanju Rusija to ne može. To se drugačije završava. Nažalost mi nismo Rusija", kaže Lazanski.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.