Vojni general pod istragom za ubistva na Kosovu

Izvor: Danas, 05.Avg.2014, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojni general pod istragom za ubistva na Kosovu

Beograd - Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević naredio je sprovođenje istrage protiv generala Dragana Živanovića zbog sumnje da je umešan u ratni zločin na Kosovu i Metohiji tokom 1999. Reč je o bivšem komandantu 125. motorizovane brigade generalu Živanoviću, koji je pod istragom Tužilaštva zbog sumnje da je od 1. aprila do 15. maja 1999. u selima Ćuška, Pavljan, Ljubenić i Zahač izvršio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

On se sumnjiči da nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << preduzeo nikakve mere i da je propustio da spreči ubistva najmanje 118 albanskih civila, teško telesno povređivanje 13 civila, uništavanje 40 kuća, pljačku imovine i proterivanja, oduzimanje i uništavanje njihovih ličnih dokumenata. U naredbi se navodi da je general Živanović znao da će pripadnici jedinice 177. Vojnoteritorijalnog odreda Peć, izvršavajući naredbu i borbene zadatke njegove komande za pretres i čišćenje sela Ljubenić, Pavljan, Ćuška i Zahač, napasti civilno stanovništvo albanske nacionalnosti, ubijati civile, teško ih telesno povređivati, raseljavati ih i uništavati im imovinu u velikim razmerama.

General Živanović bio je nadređen Toplici Miladinoviću, Milojku Nikoliću i Dejanu Bulatoviću, koji su prvostepenom presudom Veća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u predmetu „Ćuška“ osuđeni na maksimalne zatvorske kazne od 20 godina za ratne zločine na teritoriji pećke opštine, a ukupno su devetorica pripadnika 177. Vojnoteritorijalnog odreda Peć osuđeni na 106 godina zatvora.

Presudom su potvrđeni navodi Tužilaštva da su masovna ubistva vršena naočigled prisutnih žena i dece, da je najmlađa žrtva imala 19, a najstarija 87 godina, da su prilikom ubistava, silovanja, uništavanja imovine i drugih krivičnih dela, osuđeni pokazali izuzetnu bezobzirnost i surovost, da su uklanjali dokaze spaljujući tela ubijenih civila, s namerom da se ne otkriju zločini i da se ne identifikuju žrtve.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.