Vodostaji uglavnom stagniraju, službe u pripravnosti

Izvor: RTS, 13.Mar.2016, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodostaji uglavnom stagniraju, službe u pripravnosti

Sve službe u pripravnosti zbog najavljenih padavina, za sada situacija na rekama u Srbiji stabilna. Nakon kartkotrajnog pada, vodostaj Južne Morave kod Đunisa, ponovo raste. Zapadna Morava kod Jasike i Velika kod Varvarina stagniraju, i obe su znatno ispod granice redovne odbrane od poplava. Vodostaj Ibra je u porastu ali ne ugrožava obale. Evakuisana jedna porodica u Kosovskom pomoravlju.
23.05 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << - Zbog pojave klizišta obustavljen saobraćaj na putu Brzeće - Blaževo kod mesta Iričići, saopštavaju "Putevi Srbije".
22.00 - Najavljeni vodeni talas u Ušću kod Kraljeva podigao je nivo vode za trideseta centimetara što je znatno ispod granice izlivanja, rekao je za RTS gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.
21. 45 - Nakon kartkotrajnog pada, vodostaj Južne Morave kod Đunisa ponovo raste, javlja dopisnik RTS-a.  
19.45 - Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila da je vanredna situacija pod kontrolom i da očekuje da će ona vrlo brzo biti ukinuta.
19.30 - Toplica i Veternica u blagom porastu, ali ispod kote redovne odbrane od poplava, kaže za RTS Dragoljub Milojković, direktor VPC "Morava - Niš Srbijavode".
17.30 - Vodostaj Južne Morave kod Đunisa beleži blagi pad, javlja dopisnik RTS-a.
16.30 - Voda je duž celog toka Ibra trenutno u koritu, na 30 do 50 centimetara od izlivanja.
14.50 - Šefica Kancelarije UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano rekla je za RTS u Kraljevu da je došla da na licu mesta vidi šta je urađeno na odbrani ugroženih naselja u poslednje dve godine.
14.30 - Reka Bjelica kod Lučana tokom dana počela je ponovo da raste.
13.05 - Načelnik Sektora za vanredne situacije u Kraljevu Radoica Kočović navodi da se u Ušću i Mataruškoj Banji očekuje veliki vodeni talas za četiri do pet sati.
12.40 - Reke na teritoriji Kragujevca u opadanju. 

12.30 - Zbog poplava u subotu evakuisana jedna porodica iz Raniluga u Kosovskom pomoravlju. Na severu Kosova u porastu nivo Ibra. 
12.00 - U Kraljevu proglašena vanredna odbrana od plavljenja Ibra. Vodostaj od noćas raste, u pojedinim delovima voda je prelila korito, ali naselja nisu ugrožena.
11.35 - Pripadnici Vojske, Žandarmerije, policije i dobrovoljaca od jutros pune 3.000 džakova sa peskom u Novom Pazaru.
10.05 - U užičkom kraju nivo reka miruje, a u Prijepolju Lim stagnira. 
08.50 Nije odsečen nijedan grad niti selo u Srbiji, kaže za RTS ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović. 
08.40 - Vodostaj Južne Morave kod Đunisa u stalnom je porastu. Od sinoć je premašio nivo vanredne odbrane od poplava.
Sve službe su u pripravnosti zbog najavljenih padavina, ali je za sada situacija stabilna, a meštani opština iz kojih se voda tek povukla strahuju od svake nove kapi. Povećan oprez savetuje se na jugu i istoku Srbije, gde su već upućene dodatne snage kako bi pomogle građanima. 

Nakon kartkotrajnog pada, vodostaj Južne Morave kod Đunisa, koja je od sinoć premašila kotu vanredne odbrane od poplava, ponovo raste. Zapadna Morava kod Jasike i Velika kod Varvarina stagniraju, i obe su znatno ispod granice redovne odbrane od poplava. 
Iako se reka izlila na nekoliko desetina hektara u samom priobalju, prema rečima Aleksandra Lazarevića, načelnika Odeljenja za vanredne situacije grada Kruševca, domaćinstva u Đunisu nisu ugrožena.
Manje količine vode ima i na regionalnom putnom pravcu koji kroz ovo mesto vodi od Kruševca ka Nišu, na delu kolovoza ispod ispod nadvožnjaka, što ne utiče na normalno funkcionisanje saobraćaja.
U pripravnosti su sve nadležne službe. Uvedeno je 24-časovno dežurstvo pripadnika Sektora za vanredne situacije, saobraćajne i komunalne policije i Vojske Srbije.
Vodostaji reka Save i Drine su u stagnaciji. Tokom noći došlo je do izlivanja reke Jadar u nebranjenom delu u mestu Bradić grada Loznice. Reka Korenita se izlila na nebranjenom delu u mestu Donje Nedeljice i poplavila oko 20-30 hektara oranica. 
Na teritoriji opštine Bogatić reka Drina je u stagnaciji.
U opštini Gornji Milanovac snabdevanje strujom i vodom je uredno, putevi su prohodni, mada ima oštećenja od poplava. Reka Bjelica je u svom koritu, a njene pritoke imaju tendenciju opadanja vodostaja. Na mernom mestu Kratovska stena je sa tendencijom opadanja.
U prekidu je put u mestu Ugljarevu opštine Vrnjačka Banja zbog oštećenja na prilaznom delu kod mosta na reci Zapadna Morava. Poplavljeno je 950 hektara oranica uz reku.
U Kuršumliji je Toplica u 18 časova dostigla nivo redovne odbrane od poplava.
Kako je RTS-u rekao šef štaba za vanredne situacije i predsednik opštine Kuršumlija Rodoljub Vidić, osim neznatnih izlivanja na livadama, za sada je sve pod kontrolom, a na mestima gde je ranijih godina Toplica plavila kuće i naselja, postavljeni su bedemi od džakova s peskom.
U ovom delu Srbije kiša pada neprekidno 24 sata, pa je vodostaj na Toplici od jutros porastao za metar, koliko nedostaje za proglašenje vanredne odbrane od poplava.
Zbog novih kišnih padavina i opasnosti od izlivanja reke Toplice, Opština Prokuplje je organizovala izgradnju dodatnog zaštitnog bedema kraj reke prema Liparskoj ulici, kod naselja Garić i romskog naselja "Guba".
Prema informacijama nadležnih, postavljeno je više od 4.000 džakova peska, a građevinskim mašinama dodatno je prošireno i očišćeno korito reke.
Trenutno stanje u opštini Ljig je normalizovano, a vodostaji su u opadanju. Nivo reke Ljig stagnira.
Stagnira i nivo Rzava i Moravice u Arilju, a od ponoći u Lučanima ponovo pada kiša, ali je noć protekla bez problema. Dva dana bez kiše protekla su u raščišćavanju terena, kao i iznošenju nameštaja.
Reka Bjelica tokom dana počela je ponovo da raste i njen nivo sada iznosi 142 centimetara.
Epidemiološka situacija je u redu, navodi Štab za vanredne situacije u Opštini Lučani, ističući da je voda ispravna za piće.
U prekidu je i dalje put Čačak-Guča preko Zeoka, a kao alternativni pravac koristi se put preko Graba.

Put Ivanjica-Guča nije prohodan u oba pravca zbog odrona. Usled prelivanja vode Zapadne Morave u prekidu je deonica puta Požega-Pilatovići-Prijanovići, u mestu Prijanovići, preko kolovoza.
U Paraćinu u atarima sela Raševica, Trešnjevica, Sinji Vir oko 250-300 hektara obradive površine je pod vodom. U Jagodini u ataru sela Mali Popović, Glogovac, Duboka, Rajkinac i Kočino Selo oko 300 hektara obradive površine je pod vodom, a u Svilajncu u atarima sela Vojska, Radošin, Gložane, Crkvenac i Kušiljevo oko 1.000 hektara obradive površine.
Reke na teritoriji Kragujevca u opadanju. Nivo vode na akumulacijama Grošnica i Gruža je u granicama normale. Vodostaj u rekama je opao ali su sve nadležne službe i dalje u punoj pripravnosti.
U zatvoru u Petrovcu spremno je 1. 000 džakova sa peskom, koje će građanima po nalogu Štaba za vanredne situacije dostavljati "Parking servis". S obzirom na to da Uprava za vanredne situacije ima na raspolaganju 40.000 džakova sa peskom, načelnik Zoran Kočović je rekao da u slučaju potrebe grad Kragujevac može da računa i na tu vrstu pomoći.
U Kruševcu je pod vodom oko 75 hektara poljoprivrednog zemljišta u atarima sela Koševi, Bela Voda, Kukljin, Jasika, Šanac, Makrešane, Čitluk, saopštio je MUP. Kiša slabog intenziteta koja od sinoć pada nije uticala na nivo vodostaja u rekama.
Prema proceni Komisije za štete u poljoprivredi, ukupno je na teritoriji opštine Trstenik poplavljeno oko 790 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta i oko 390 hektara neobradivog zemljišta. U opštini Ćićevac ugrožena su 23 objekta, a poplavljeno je oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta. 
Pod vodom je oko 30 hektara poljoprivrednog zemljišta u Bošnjanu i Maskaru opštine Varvarin. 
Vodostaj Ibra je u porastu ali ne ugrožava obale. Najavljeni vodeni talas u Ušću kod Kraljeva podigao je nivo vode za tridesetak centimetara što je znatno ispod granice izlivanja, rekao je za RTS gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.
"Na brani u Gazivodama se ispušta voda ali kontrolisano tako da ovaj talas koji smo očekivali, a trenutno je na 70 kilometara od grada neće stvoriti probleme", rekao je Ilić. 
Ranije danas, načelnik Sektora za vanredne situacije u Kraljevu Radoica Kočović rekao je za RTS da se u Ušću i Mataruškoj Banji očekuje veliki vodeni talas i da su sve nadležne službe u pripravnosti. U Kraljevu je danas proglašena vanredna odbrana od plavljenja Ibra.  
Izvorišta iz kojih se Kraljevo snabdeva vodom za piće, zaštićena su bedemima od džakova peska.
U Kraljevo je došla šefica Kancelarije UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano koja je za RTS rekla da je došla kako bi na licu mesta videla šta je urađeno na odbrani ugroženih naselja u poslednje dve godine i da vidi kako UN mogu još da pomognu. Od 2014. UN su finansijski, ali i projektima pomogli obnovu poplavljenih područja, podseća Solorano.
Zapadna Morava je u stagnaciji, a voda se sa poplavljnog terena sporo povlači.
U Kraljevu je na terenu sedam timova koji popisuju štetu. U Grdici je oštećeno stotinak kuća, a 2.000 - 3.000 hektara poljoprivrednog zemljišta je još pod vodom, rekao je za RTS predsednik komisije za procenu štete u Kraljevu Zdravko Maksimović.
Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Saša Cicvarić kaže da u užičkom kraju nivo reka stagnira, iako sitna kiša pada od noćas. Dežura se na kritičnim mestima, i sve ekipe su u pripravnosti.
Kod Bajine Bašte, u selu Jakalj, noćas se pokrenulo krizište koje je prekinulo dalekovod i bez elekrične energije je oko 250 potrošača.
Ekipe EPS-a su na terenu i nastoje da otklone kvar. Probleme pravi i staro klizište Carevac, na državnom putu Dub-Rogačica.
Reke Pilica i Rogačica su u blagom porastu, ali u svojim koritima, koja se i dalje čiste i produbljuju, tako da nema bojazni od izlivanja. Vodostaj Drine je u manjem porastu.
Na teritoriji opštine Bajina Bašta više od 30 pripadnika Vojske Srbije angažovano je na ispomoći stanovništvu, izradi i sanaciji propusta i sanaciji odrona.
U novovaroškom kraju - prava snežna mećava otežava rad ekipa elektrodistribucije koje nastoje da povežu dalekovod ka Murtenici i dva za Jasenovačko i Božetićko Trudovo, zbog čijih je prekida, bez struje, već sedmi dan, oko 200 potrošača.
U Prijepolju Lim i Mileševka ne stvaraju nikakve probleme, ali je i dalje bez struje oko 200 potrošača u selima Aljinovići, Pravoševa, Milošev Do, Muškići. Predsednik opštine kaže da će popravka potrajati desetak dana, jer su havarije na teško dostupnim terenima.
Na teritoriji Novog Pazara Jošanica i Trnavica stagniraju, a reka Raška je dvadesetak centimetara porasla. Evidentirano je 14 klizišta i 19 odrona, a srušena su i tri pešačka mosta.
Cisterne sa vodom raspoređene su u u kritičnim delovima grada. Snabdevanje električnom energijom je stabilno.
U toku je velika preventivna akcija punjenja džakova peskom, koji će biti raspoređeni na obalama reka Jošanice i Raške u slučaju novog udarnog talasa kiša.
U akciji učestvuje oko stotinak pripadnika Vojske, MUP-a, vatrogasci i građani.
Do sada je postavljeno oko 8.000 vreća sa peskom duž obala reka Jošanice i Raške koje su poplavile na desetine stambenih objekata u Novom Pazaru.
Takođe, Republički štab za vanredne situacije obezbedio je dodatnih 11 tona goriva za mehanizaciju tako da će ekipe moći nesmetano da rade na terenu.

U opštini Raška ugroženi su objekti 67 domaćinstava, poplavljeno je 320 hektara poljoprivrednog zemljišta, a ugroženo je 18 putnih pravaca.
Rukovodilac pokrajinskog kriznog štaba Dušan Kozarev kaže da je zbog poplava jedna porodica iz Raniluga u Kosovskom pomoravlju u subotu izmeštena kod rođaka u subotu. Dodaje da je u sličnoj situaciji još šest porodica koje ugrožava Binačka Morava.
Za 40 centimetara porastao i nivo Ibra na severu Kosova, gde je u opštini Zvečan poplavljeno poljoprivredno zemljište.
U južnom delu Kosovske Mitrovice izlila se reka Sitnica koja je poplavila nekoliko kuća čiji su vlasnici Albanci.
Nivo Save kod Beograda je tridesetak centimetara iznad nivoa redovne odbrane od poplava.
Ministar policije Nebojša Stefanović najavio je da će, ako bude potrebe, u zaštiti stanovništva biti angažovan i Rusko-srpski humanitarni centar.
Iz Sektora za vanredne situacije apeluju na građane da ukoliko bude naređena evakuacija, poslušaju nadležne.
Načelnik Sektora kaže da je u ovom trenutku primarni zadatak svih službi da niko ne nastrada, na čemu se intenzivno radi.
Zbog poplava i vanredne situacije proglašene 10. marta MUP je do sada evakuisao 171 osobu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.