Vlast i opozicija da se slože i kažu ne formiranju ZSO

Izvor: B92, 12.Okt.2018, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vlast i opozicija da se slože i kažu ne formiranju ZSO"

Vladajuće i opozicione partije na Kosovu još ne mogu da postignu zajednički dogovor oko nastavka dijaloga sa Srbijom.

Rezolucija Kadrija Veseljija koja predviđa da se teritorijalni integritet Kosova u dijalogu sa Srbijom ne može menjati, za sada nema podršku opozicije koja traži raspisivanje vanrednih izbora.

Politička neslaganja stranaka oko nastavka dijaloga sa Beogradom dovela su do blokade rada kosovskog parlamenta.

Kadri Veselji ne uspeva da ubedi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opoziciju i postigne konsenzus usvajanjem nove rezolucije.

“Našim podelama pružamo mogućnost predsedniku Srbijje Vučiću da govori u naše ime. Vlast i opozicija trebaju da budu složni, podrže rezoluciju i kažu ne formiranju Zajedncie srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima”, kaže Veselji.

Opozicione partije i vladajuca koalicija u svojim rezolucijama predlažu da se o teritoriiji Kosova ne može pregovarati. Iako o tom pitanju imaju jedinstven stav, dogovor ne mogu da postignu.

Kosovo treba da ima jednu državnu platformu, koja je jedinstvena. Da li to imamo? Nemamo. Ukoliko se ne postigne konsenzus između politickih partija Albanaca, uključujući Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredeljenje, onda treba ići na vanredne izbore”, ističe Mimoza Kusari Ljilja iz Alternative Kosovo.

Opozicija pokušava da se o procesu dijaloga raspravlja u Skupštini kako bi sprečili Hašima Tačija da sprovde u delo, svoj plan, razmenu teritorija kao konačan dogovor sa Beogradom.

“Konsenzus o dijalogu sa Srbijom trebamo da postignemo u Skupštini, jer nema logike pričati sa distance.Trebamo prekinuti sa neprijateljskim diskusijama i svoje suprostavljene stavove rešavamo u Parlamentu”, kaže Dardan Sejdiju iz Socijaldemokratske partije Kosova.

Pored toga sto učestvuje u radu parlamenta, kosovska opozicija neće odustati od inicijative o izglašavanju nepovjerenja vladi. Pristinski mediji prenose da su dve najveće opozicione stranke Demokratski savez i Samoopredeljenje veoma blizu objedinjavanja stavova u rušenju Vlade Ramuša Haradinaja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.