Izvor: Danas, 21.Mar.2015, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlast da ne optužuje novinare da su špijuni i izdajnici

Beograd - Prava osoba sa invaliditetom i situacija u kojoj se nalaze interno raseljeni Romi sa Kosova su dve najslabije tačke u oblasti ljudskih prava u Srbiji. Osim toga, goruća pitanja su i položaj žena i LGBT populacije, sloboda medija i posleratna pravda, poručio je juče na konferenciji za novinare nakon petodnevnog boravka u Srbiji, komesar Saveta Evrope za ljudska prava Nils Muižnieks.

Kako je istakao, on je urgirao u Vladi Srbije da preduzme ambiciozne korake u deinstitualizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << osoba sa invaliditetom. Velike institucije, dodao je, u kojima su smeštena ta lica nisu dobre i nisu u skladu sa Konvencijom UN o pravima osoba sa invaliditetom, a kao primer je naveo centar u Veterniku.

Muižnieks je podsetio da u Srbiji trenutno ima oko 23.000 interno raseljenih Roma, da većina živi u neformalnim naseljima, kao i da bi se samo 2,5 odsto njih vratilo na Kosovo.

- Prioritet vlasti treba da bude da sva deca idu u školu, jer u suprotnom nastaviće se začarani krug siromaštva i isključenosti iz društva, naglasio je komesar SE.

On je pozdravio održavanje Parade ponosa prošle jeseni, kao i dobru saradnju policije i LGBT organizacija, dodajući da treba nastaviti borbu protiv homofobije, transfobije i nasilja nad gej populacijom na radnom mestu. Takođe, dodao je da bi kazne za počinioce nasilja nad ženama morale da budu strožije.

Upitan o pritiscima na medije, Muižnieks je rekao da pritisci imaju različite forme i da ne moraju da dolaze direktno iz vlade već ona može poslati signale da joj se određeni ljudi, novinari ili medijske kuće ne dopadaju.

- Zato su važni signali i retorika koja se koristi. Voleo bih da vidim da se prevaziđe konfrontacija i retorika - "špijuni, izdajnici, agenti EU", jer to nije dobro za medijsko okruženje, rekao je Muižnieks. Prema njegovom mišljenju, privatizacija medija koja je najavljena za ovu godinu bi mogla da promeni medijsku sliku u Srbiji. Takođe, on je pozdravio rad Komisije za istraživanje ubistava novinara, kao i odluku vlasti da zaštiti i obezbedi medije na jezicima nacionalnih manjina.

Svedoke da štiti Ministarstvo pravde, ne MUP

Komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnieks pozdravio je najnovija hapšenja u vezi sa istragom o genocidu u Srebrenici. On je, pak, rekao da bi program zaštite svedoka trebalo da iz nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova pređe u nadležnost Ministarstva pravde. "Nekažnjivost za ratne zločine, nestala lica, nedostatak bolje i adekvatne reparacije svim žrtvama ratova u bivšoj Jugoslaviji tokom devedesetih godina su ozbiljna pitanja koja vlasti moraju efikasno da reše", ukazao je Muižnieks.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.