Vlada poslala poruku da konfiskacija Trepče ne dolazi u obzir

Izvor: Press, 19.Jan.2015, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada poslala poruku da konfiskacija Trepče ne dolazi u obzir

Vlada Srbije poslala je jasnu poruku da bilo kakva konfiskacija Trepče ne dolazi u obzir, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić i naglasio da je taj pokušaj Prištine sprečen intenzivnom diplomatskom aktivnošću, ali i činjenicom da Srbi imaju predstavnike u kosovskim institucijama.
"Neko je odlučio da zloupotrebi ovlašćenja koja ima i da pokuša da tokom pripreme dijaloga stavi >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << sve nas pred svršen čin, da bi imao blanko ovlašćenja da menja status svih preduzeća i onda bi imao neuporedivo bolju pregovaračku poziciju. Mi smo to uspeli da sprečimo", rekao je Ðurić za B92.

Prema njegovim rečima, vlada je prethodnih dana iznela na sto pravne i političke argumente i konsultovala se sa predstavnicima međunarodne zajednice, koji su dobro razumeli šta znači princip svojine i kad se taj princip naruši, objasnio je Ðurić.

On je naveo da je uloga međunarodne zajednice, ali i predstavnika Srba u pokrajinskim institucijama, bila veoma važna, ističući da se sad pokazalo koliko je dobra bila odluka da Srbi imaju predstavnike u kosovskoj vladi i parlamentu.

"Da nije bilo srpskih ministara i poslanika, oni bi ovo uradili, ne bi ni trepnuli, ne bi se ni osvrnuli i ne bi bilo nikoga ko bi to mogao da spreči", rekao je Ðurić.

Direktor Kancelarije za KiM je rekao da će Beograd nastaviti da insistira da se otvori tema imovine u dijalogu Beograda i Prištine, a upitan da li će to biti među prvim tačkama u pregovoru odgovara da je "za tango potrebno dvoje".

Prema njegovim rečima, kosovska skupština danas će usvojiti izmene zakona kojim se stavlja moritorijum na svojinsku transformaciju Trepče i otvara prostor da se u dijalogu pronađe rešenje.

Govoreći o posebnom zakonu za Trepču koji najavljuje kosovska vlada, Ðurić je rekao da se o njemu može razgovarati samo po dobijanju pristanka opština i podsetio da se Trepča nalazi u opštinama sa srpskom većinom.

"To stoji u zakonu koji će danas biti usvojen, svakako da će rešenje za Trepču morati da se traži u dogovoru sa opštinama", rekao je Ðurić.

Prema njegovim rečima, nije postojao sled događaja koji bi ukazao da će Priština da pokrene pitanje Trepče, s obzirom da, kako je naveo, postoje pisani sporazumi da se pitanje imovine ostavlja za dijalog u Briselu i da odluka je Beograd neprijatno iznenadila.

On je naveo da sva dugovanja koja Trepča ima prema državi Srbiji povećavaju udeo imovine Srbije u preduzeću, te da se ozbiljno razmišlja o konverziji potraživanja koje Srbija ima u svojinski udeo, kako bi Trepča bila dodatno zaštićena.

Ðurić je objasnio i da je privatizacija Trepče pomenuta kao zaštitni mehanizam, dodajući da to do sad nije pokrenuto jer Beograd smatra da je pre toga potrebno postići dogovor, ali i istakao da postoji ogroman razvojni potencijal.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.