Vlada Srbije: Status Kosova u Svetskoj carinskoj organizaciji je i dalje sporan

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Dec.2017, 22:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Srbije: Status Kosova u Svetskoj carinskoj organizaciji je i dalje sporan

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Uprava carina i danas su u Briselu na decembarskom zasedanju Saveta Svetske carinske organizacije nastavili angažovanje na sprečavanju nelegitimnog pokušaja prijema Kosova u tu organizaciju, koji će, kako je odlučeno, kao sporan biti zamrznut do sredine naredne godine, saopšteno je večeras iz Vlade Srbije.

Na vanrednom zasedanju Saveta Svetske >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << carinske organizacije održanom danas i juče u Briselu, odlučeno je da se formira radna grupa koja bi se bavila pristupanjima Organizaciji, uključujući Kosovo, u skladu sa odlukama Saveta te organizacije iz jula 2017. godine.

Kako se dodaje u saopštenju, to znači da Kosovo i dalje ne glasa i da je za oko polovinu članica i dalje sporan status jednostano proglašene nezavisnosti Kosova.

Na zasedanju je odlučeno da će se radna grupa, sa zaključcima i predlozima, obratiti Savetu na sledećoj sednici, sredinom 2018. godine, koji treba da razmotri pristupanje Kosova Svetskoj carinskoj organizaciji. Do tada, status Kosova ostaje sporan i shodno tome zamrznut.

Kosovo je u januaru pokušalo da postane član Svetske carinske organizacije deponovanjem instrumenata o pristupanju Kraljevini Belgiji, u svojstvu depozitara Konvencije o osnivanju Saveta za carinsku saradnju, što su Srbija i još polovina članica SCO-a osporili na sednici Saveta u julu kada je tzv. "Kosovu" oduzeto pravo glasa.

Kao i u julu, i na ovom, decembarskom zasedanju Saveta, pokazalo se da je Svetska carinska organizacija podeljena oko statusa tzv. "Kosova", navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.