Izvor: RTS, 31.Jan.2022, 12:31

Vjosa Osmani protiv Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je da su centralne institucije "odlučne da ne dozvole" da se formiranjem Zajednice srpskih opština "Kosovo učini nefunkcionalnim".
Vjosa Osmani je izjavila da za ZSO nisu potrebna izvršna ovlašćenja, apostrofirajući stav američkih zvaničnika i izaslanika Gabrijela Eskobara.
"Čuli ste da su ambasador SAD i gospodin Eskobar to jasno rekli u svom poslednjem intervjuu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Njegov zahtev je da se ne implementiraju modeli koji bi sever Kosova transformisali u novu Republiku Srpsku, tako da nisu potrebna nikakva izvršna ovlašćenja", rekla je Osmanijeva, preneli su prištinski mediji.
Eskobar je prištinskim medijima pre današnjeg dolaska na KiM rekao da SAD nisu tražile davanje ovlašćenja prilikom formiranja ZSO.
"Očekujemo da i Kosovo i Srbija poštuju ranije obaveze. Vlada Kosova se obavezala da će imati Asocijaciju opština sa srpskom većinom (ZSO). SAD ne diktiraju i neće diktirati šta ZSO treba da radi ili koje treba da budu njegove nadležnosti; ovo je suverena odluka koju Vlada Kosova mora da donese. Postoji mnogo modela koji funkcionišu, uključujući više modela koji bi omogućili bolju lokalnu koordinaciju bez drugog nivoa vlasti ili izvršne vlasti. Pozivamo vladu Kosova da pažljivo razmotri ove modele", rekao je Eskobar.
Eskobar i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak danas posle podne dolaze u Prištinu, gde će tražiti novi zamah u razgovorima sa Beogradom.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Lajčak i Eskobar: EU i SAD zajedno rade na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Izvor: RTS, 31.Jan.2022

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ponovili su prvog dana boravka u Prištini da podržavaju nastavak dijaloga između Beograda i Prištine i integraciju celog Zapadnog Balkana u EU. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.