Vitezovi na Vidovdan u Velebitu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2018, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vitezovi na Vidovdan u Velebitu

Predstavom "Boj na Kosovu" i promocijom knjige "Srpski viteški kod", u selu Velebit kod Kanjiže proslavljen je Vidovdan i obnovljena sećanja na značajan datum iz srpske istorije.

Iz Zavičajne kuće "Ćemer" krenula je na Vidovdan povorka koja je prošla selom Velebit kod Kanjiže, a odrednica joj je bila - Kosovo polje. Naime, svi meštani sela koje broji svega 200 žitelja učestvovali su u obeležavanju sećanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na istorijski događaj iz 1389. godine, bilo kao publika ili kao glumci u predstavi "Boj na Kosovu".

Deca iz Velebita ponavljala su na pozornici reči izgovorene u bici na Kosovu, a koje su ostale zabeležene u srpskoj istoriji.

"Jako mi znači što sam igrao Miloša Obilića jer je on bio najveći srpski vitez", kaže Đorđe Lončar iz Velebita.

Na svoju ulogu u predstavi ponosna je i Milica Ćurčić.

"Bila mi je čast da igram Kosovku devojku zato što je ona pomagala Srbima koda su izginuli u boju na Kosovu", kaže Milica iz Velebita.

Beogradski glumac Mikica Petronijević, koji je, između ostalog, glumio i u seriji "Nemanjići-rađanje kraljevine", spremao je male glumce iz bačkog Velebita za "Boj na Kosovu".

"Ja mislim da to treba da bude primer u svakom selu, u svakom gradu u Srbiji. Treba što više da se upoznajemo sa našom istorijom, da budemo svesni sebe, ko smo, šta smo, da bi nas i drugi cenili", kaže Mikica Petronijević, glumac iz Beograda.

Povodom Vidovdana, u Velebitu je održana i promocija knjige "Srpski viteški kod", čiji je autor Marko Aleksić.

"Sve to što zamišljamo kao viteštvo i vitešku kulturu, to je postojalo u srednjovekovnoj Srbiji. Međutim, ono što je još važnije, što je zapravo suština, to je moralna osobina viteštva. To je ono što je u evropskoj tradiciji čemu se težilo, a što je oduvek bilo vrlo teško doseći", kaže Marko Aleksić, autor knjige "Srpski viteški kod".

U proslavi Vidovdana u Velebitu učestvovali su i članovi Viteške družine "Teodor Tiron" koji neguju srpski viteški kod te čuvaju odore, oklope i oružje koje su srpski vitezovi koristili u Kosovskoj bici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.