Viola fon Kramon: Želimo ovog jula susret; Vučić: Niko me nije pitao

Izvor: B92, 06.Jul.2022, 14:31

Viola fon Kramon: Želimo ovog jula susret; Vučić: Niko me nije pitao

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon kaže da su evropski parlamentarci današnjim usvajanjem Rezolucije o Kosovu poslali jasan signal.

Signal je da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine, ”zasnovana na međusobnom priznanju”, ključna za napredak ”obe zemlje” na putu evrointegracija.

”Želimo da vidimo primenu do sada postignutih dogovora u okviru dijaloga i sastanak na nivou lidera Srbije i Kosova, ovoga jula”, poručila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Viola fon Kramon.

Ona je na konferenciji za medije u Strazburu navela da Rezolucija o Kosovu predlaže i ”uspešnu integraciju Severa” i dalje napore kako da se poboljša svakodnevni život kosovskih Srba što bi, prema njenim rečima, doprinelo ukupnoj stabilnosti i bezbednosti Kosova.

Ona je dodala i da je rat u Ukrajini doveo do jačanja prisustva Euleksa na KiM, ali da nije primećena nijedna ozbiljna pretnja bezbednosti i teritorijalnom integritetu KiM, bilo na severu ili u drugim delovima.

Izvestiteljka EP za Kosovo pozvala je prištinske vlasti da primene odluke Ustavnog suda Kosova o manastiru Visoki Dečani i dodala da ne bi trebalo da postoji selektivna primena vladavine prava na KiM.

U zaključku, Viola fon Kramon je ponovila poziv članicama EU da donesu odluku o viznoj liberalizaciji za građane sa KiM i posebno pozvala Holandiju i Francusku da odblokiraju taj proces.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije tačno da je dogovoren njegov sastanak sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, ali da je Kurti taj koji beži od sastanaka sa njim. Vučić je u Ivanjici, odgovarajući na pitanje novinara da li su poruke iz Prištine koje stižu o tom navodnom sastanku tačne i kada bi, ukoliko je tačno, do tog sastanka moglo da dođe, kazao da to nije tačno i da ga niko nije čak ni pitao o tome. "To nije tačno, niko me nije ni pitao čak. Ja ne bežim ni od jednog sastanka, uglavnom je on bežao sa sastanaka, ja ne bežim od sastanaka", kazao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SASTANAK VUČIĆA I KURTIJA U JULU? Novi pritisci na predsednika iz Brisela

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jul.2022

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, Viola fon Kramon, kaže da su evropski parlamentarci današnjim usvajanjem Rezolucije o Kosovu poslali jasan signal da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine, ”zasnovana na međusobnom priznaju”, ključna za napredak ”obe zemlje” na putu evrointegracija...-...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.