Vilijam Voker je razočaran; Pa nigde ne piše Srbija će...

Izvor: B92, 07.Mar.2023, 19:10

Vilijam Voker je razočaran; "Pa nigde ne piše Srbija će..."

Šef nekadašnje verifikacione misije OEBS-a na KiM Vilijam Voker kaže da je zabrinut zbog evropskog plana o normalizaciji odnosa tzv. Kosova i Srbije.

On smatra da stvari za tzv. Kosovo idu u pogrešnom pravcu, prenosi Raša tudej Balkan pisanje "Politike".

"Izuzetno sam zabrinut zbog ovog predloga EU, koji ima podršku i SAD. Ne mogu da prihvatim ovaj plan kada se govori o nekom obliku autonomije srpske zajednice na 'Kosovu'. Ne vidim da je srpska zajednica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << diskriminisana na 'Kosovu', naprotiv, imaju mnoga prava, pa čak imaju i obezbeđena mesta u Skupštini. Mislim da stvari idu u pogrešnom smeru i to uopšte nije dobro za budućnost 'Kosova'", rekao je Voker, navodi TV1.

Voker ne krije razočaranje načinom na koji SAD podržavaju Evropsku uniju u ovom procesu.

“U ovom sporazumu nigde nije zapisano da će Srbija priznati nezavisnost 'Kosova' i njegov suverenitet i to je veoma razočaravajuće. Pitanje nezavisnosti bi trebalo da bude prioritet, a onda bi trebalo da se razgovara o ostalim tačkama. Dobro razumem da je premijer Kurti pod velikim pritiskom EU i SAD, kao i drugi što su bili, ali ovaj sporazum, po mom mišljenju, nije u interesu 'Kosova'. Kada bih danas razgovarao sa Kurtijem, rekao bih mu: izdrži pritisak, jer je ovim sporazumom 'Kosovo' više podeljeno nego ujedinjeno. Zbog toga sam veoma razočaran što SAD podržavaju Evropsku uniju oko ovog predloga", rekao je Voker.

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova i Metohije Zoran Anđelković prokomentarisao je za "Politiku" izjavu Vilijama Vokera koji je, krajem devedesetih godina prošlog veka, bio jedan od vodećih pobornika bombardovanja Srbije i koji je odgovoran za izveštaj o Račku.

"Vokeru niko sem Albanaca ne može verovati. Ove njegove izjave govore da je Voker nezadovoljan što Kosovo i Metohija nisu odavno etnički očišćeni i što svi Srbi nisu proterani. Zato njemu smeta svaka inicijativa i mogućnost da Srbi dobiju institucionalnu zaštitu što bi im omogućilo da ostanu na Kosmetu", kaže Zoran Aneđelković.

Podseća da je Vilijam Voker u jeku NATO agresije na Srbiju bio i za ulazak pešadijskih trupa na Kosmet, a suština toga je zapravo bila okupacija naše zemlje.

"Plan NATO-a je bio da prvo bombarduju, očiste tu teritoriju kako bi onda lakše ušli na to područje", podseća Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.