Vidovdan u Srbiji – slava kosovskim junacima

Izvor: Mondo, 28.Jun.2015, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vidovdan u Srbiji – slava kosovskim junacima

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić predvodio je ceremoniju odavanja državnih i vojnih počasti i polaganja venca na Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu. Parastos na Gazimestanu predvodio patrijah Irinej.

Nikolić je vence položio uz intoniranje srpske himne, u pratnji ministra odbrane Branislava Gašića i načelnika generalštaba vojske, generala Ljubiše Dikovića.

Foto: Tanjug, Oksana Toškić

Manifestacija je organizovana povodom 626. godišnjice >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Boja na Kosovu i kao pomen na stradanje Srba i kneza Lazara u bici protiv Turaka na Kosovo polju 1389. godine.

Izvor: Tanjug

Obeležavanje Vidovdana počelo je svetom liturgijom u crkvi svetog Stefana u Kruševcu, zadužbini kneza Lazara i nastavljeno je litijom kroz centar grada.

Foto: Tanjug, Oksana Toškić

U porti manastira Gračanica na Kosovu i Metohiji jutros svetu vidovdansku liturgiju služio je patrijarh srpski Irinej sa nekoliko vladika i uz sasluženje sveštenstva.

Liturgiji je prisustvovalo nekoliko stotina vernika sa KiM, iz centralne Srbije, Republike srpske i Crne Gore.

U prvim redovima su bili predstavnici porodica nestalih i otetih Srba sa KiM koji su nosili panoe sa fotografijama nestalih.

Posle liturgije partijarh Irinej, episkopi i sveštenstvo služili su parastos palim srpskim junacima od kosovskog boja do danas na spomeniku na Gazimestanu.

Nakon vidovdanske liturgije, koju je služio pred oko hiljadu vernika, poglavar Srpske pravoslavne crkve je porucio da su danas svi Srbi duhovno na Kosovu.

Poruka braći Albancima

Besedu na Gazimestanu održao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović) koji je pozvao da svi krenu putem žrtvovanja za dobro, napredak, mir i ljubav bližnjima jer, kako je istakao, nema veće ljubavi od te. "Neka je blagodarnost gospodu da ovo mesto bude ubudući putokaz, simbol poenima ne samo našim, već i našoj braći Albancima. Da hodimo svi tim putem, svetim putem, putem žrtvovanja za dobro i napredak za ljubav bližnjima svojim, jer nema veće ljubavi od te", rekao je Amfilohije.

"Danas su oči, misao, osećanja svih Srba, ne samo u našem otačanstvu, već i Srba širom sveta, na svim kontinetima, sa nama duhovno ovde. Nema veće žrtve od žrtve svoga života i tela, a tom žrtvom žrtvovao se Knez Lazar i bezbroj kosovskih junaka, koji su ga pratili na Kosovo polje i prolili krv i njome zalili ovu svetu zemlju", rekao je patrijarh Irinej.

Incidenata nije bilo, a skup su obezbeđivale jake snage policije Kosova.

I PRINCIP DOBIJA SPOMENIK NA VIDOVDAN

Na Vidovdan i na 101. godišnjicu sarajevskog atentata, svečano će biti otvoren spomenik Gavrilu Principu u Finansijskom parku u Beogradu, a otkriće ga predsednici Srbije i Republike Srpske, Tomislav Nikolić i Milorad Dodik.

Vidovdan će biti obeležen i defileom kulturno umetničkih društava "Vidovdanski sabor" na platou ispred Starog dvora u Beogradu.

Povezane vestiVidovdan: S čim idemo pred svetog kneza Lazara

Sabor "Beogradski pobednik - Domaćine, otvaraj kapiju" organizovaće KUD "Srbija" u saradnji sa SPC.

I u Obrenovcu će biti obeležen današnji praznik, a tim povodom će biti održana Međunarodna vidovdanska regata u kajaku i kanuu na mirnim vodama.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

SVEČANA PROSLAVA VIDOVDANA: Patrijarh Irinej služio liturgiju u porti Gračanice

Izvor: Kurir, 28.Jun.2015

Na jutarnjoj liturgiji prisustvuje nekoliko stotina vernika sa KiM, iz centralne Srbije, Republike srpske i Crne Gore..GRAČANICA - U porti manastira Gračanica na Kosovu i Metohiji jutros svetu vidovdansku liturgiju služio je patrijarh srpski Irinej sa nekoliko vladika i uz sasluženje sveštenstva...Jutarnjoj...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.