Vetevendosje: Dva puta opozicije na Kosovu

Izvor: Southeast European Times, 21.Feb.2012, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vetevendosje: Dva puta opozicije na Kosovu

Vetevendosje je jaka opozicija u parlamentu, ali je takođe uticajno u širenju svojih stavova na ulici.

21/02/2012

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 21.2.2012.

Kosovski opozicioni pokret Vetevendosje, na čelu sa Albinom Kurtijem, povećava svoj uticaj kroz dvodelnu strategiju pregovora u parlamentu i vođenja uličnih protesta protiv politike vlade premijera Hašima Tačija.

„Treba da budemo aktivni ne samo unutar sistema, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << nego i u javnoj sferi, u društvu, gde god su ljudi“, rekao je Kurti za SETimes.

Međutim, protesti imaju potencijal da se pretvore u nasilje, kao što se dogodilo na demonstracijama 14. januara na dva granična prelaza sa Srbijom, u Merdarama i Beloj Zemlji.

Najmanje 32 policajca su povređena, a 146 članova pokreta je uhapšeno. Takođe je povređeno nekoliko demonstranata -- 15 iz Vetevendosja.

Stranka Vetevendosje, koja nosi ime po albanskoj reči 'samoopredeljenje', kaže da je protestovala na graničnim prelazima zato što, kako navodi, vlada nije sprovela odluku parlamenta o uvođenju punog političkog, ekonomskog i trgovinskog reciprociteta sa Srbijom.

Kurti krivi policiju za nasilje.

„Ne bih rekao da je to bila konfrontacija sa policijom, nego pre brutalna nasilna intervencija policije, a onda je možda bilo i slučajeva da je nekolicina demonstranata bacila koji kamen u pravcu policije, ali tek nakon što je policija bacila suzavac i angažovala svoje specijalne jedinice kako bi rasterala demonstrante. Mi nikada nismo povredili nikoga u našim protestima. Možda smo oštetili imovinu režima, ali uvek smo ostajali pri nenasilju“, kaže Kurti.

Ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi naredio je nakon incidenta policijskom inspektoratu da izvrši procenu intervencije i upotrebe sile.

Albin Kurti je lider kosovskog opozicionog pokreta Vetevendosje. [Vetevendosje]

Direktor istraga u Policijskom inspektoratu Kosova Jetulah Aliju izjavio je za SETimes da se i dalje radi na izveštaju. „Još nemamo preliminarne rezultate; radimo na tome“, rekao je on.

Ramadan Iljazi, politički analitičar i bivši izvršni direktor pokreta Progovori, kosovske nevladine organizacije, rekao je da popularnost Vetevendosja raste, kao i nepoverenje javnosti u državne institucije.

Međutim, „značajan uticaj ove stranke bio je, i nastavlja da bude, ograničen u procesu izgradnje države Kosovo, zato što Vetevendosje nema spoljni legitimitet“, rekao je Iljazi za SETimes.

„Uticaj Vetevendosja će se povećavati sve dok državne institucije ne postignu napredak na polju unapređivanja vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. I sve dok građani vide kako politička elita zloupotrebljava vlast zarad lične koristi“, rekao je Iljazi za SETimes.

Kurti je ukazao da je Vetevendosje politički pokret, a ne politička stranka.

„Definisani smo svojim programima i puno je razlika [između nas i opozicionih stranaka]“, rekao je Kurti. On ne isključuje saradnju sa opozicionim strankama, ali mnoge od njih se ne slažu sa njegovom politikom „ulične opozicije“.

„Mi sarađujemo u parlamentu, na izvesnom broju konkretnih stvari i to ćemo nastaviti da radimo, ali imamo različite političke programe“, rekao je on.

Kosovski analitičar i univerzitetski profesor Beljulj Bećaj kaže da će značaj i uticaj Vetevendosja zavisiti od dva faktora.

„Prvo, zavisi koliko dugo će aktuelna vlast nastaviti sa politikom manipulacija i nepronalaženjem odgovora za potrebe i interese običnih građana. Drugo, to će [zavisiti od toga] da li će rukovodstvo Vetevendosja shvatiti da ne može da bude lider nacionalnih interesa i ne poštuje pravila slobodnog tržišta“, rekao je Bećaj za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.