Veselji zove na novu raspravu o specijalnom sudu, opozicija protiv

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Jun.2015, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veselji zove na novu raspravu o specijalnom sudu, opozicija protiv

PRIŠTINA - Predsjednik kosovske skupštine Kadri Veselji pozvao je danas šefove parlamentarnih grupa na održavanje nove sjednice parlamenta na kojoj bi se diskutovalo o usvajanju ustavnih amandmana i zakona o formiranju specijalnog suda za ratne zločine koje je počinila Oslobodilačka vojska Kosova (OVK)

Parlamentarna opozicija, međutim, smatra da je skupština stav o tome izglasala u petak i da vlada nema prava više da u proceduru stavlja amandmane koje su poslanici odbili >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << da prihvate.

Kosovski parlament je većinom glasova u petak odbio da izglasa ustavne amandmane koji bi omogućili formiranje specijalnog suda. Za takvu odluku je bila potrebna dvotrećinska većina, a uskratili su je sedmorica poslanika Demokratske partije Kosova Hašima Tačija.

Albulena Hadžiu je rekla da su opozicione partije u skupstinu Kosova spremne za konsenzus gdje bi se glasalo za jedan specijalan sud, koji bi se svim zločinima počinjenim na Kosovu.

Ona smatra da ponovno stavljanje amandmana i zakona u parlamentarnu proceduru predstavlja "pritisak i naslije nad poslanicima".

Hadžiu je rekla da će o budućim koracima opozicije parlament biti blagovremeno obaviješten.

Šefica parlamentarne grupe Alijanse za budućnošt Kosova Donika Kadaj- Bujupi je rekla da je ta stranka predlagala alternativu specijalnom sudu.

" Mi smo diskutovali o odluci koju je skupština donela prosle nedjelje. Kao ABK i kao opozicija mi smo potvrdili našu odluku i rekli svoje u petak. Mi smo predlagali alternativu specijalnom sudu koja predviđa formiranje takve pravosudne institucije unutar Kosova", rekla je ona.

Inače, Kosovo je pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice da konačno ispoštuje preuzetu obavezu i formira specijalni sud za zločine koje je počinila tzv. OVK.

Amerikanci su Prištini poručili da više neće blokirati donošenje takve odluke u Savjetu bezbjednosti UN.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Bez dogovora o zakonu o specijalnom sudu za zločine OVK

Izvor: Blic, 29.Jun.2015

Predsedništvo parlamenta Kosova nije danas podržalo predlog da se pitanje formiranja specijalnog suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova ponovo nađe u skupštinskoj proceduri...Predsednik parlamenta Kosova Kadri Veselji rekao je da nije uspeo da ubedi članove opozicionih političkih partija...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.