Veselji vodi Skupštinu, Srbi podržali Haradinaja

Izvor: Mondo, 07.Sep.2017, 08:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veselji vodi Skupštinu, Srbi podržali Haradinaja

Posle Alijanse za novo Kosovo, Bedžeta Pacolija, podršku "ratnoj" ili "OVK" koaliciji PAN dali i predstavnici Srba. Skupština dobila predsednika, uskoro će biti i vlada.

Foto: MONDO, Mario Milojević

Kandidat velike "ratne koalicije" PAN, Kadri Veselji, izabran je za predsednika skupštine. Srpska lista, zarad mesta u Vladi tzv. nezavisnog Kosova, podržala vlast Ramuša Haradinaja

Skupština >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Kosova, posle meseci političkog mrcvarenja, dobila je predsednika i potpredsednike. RTK2 prenosi da je za Kadrija Veseljija glasalo 62 poslanika, a da je protiv bilo 52 poslanika.

Nastavak konstitutivne sednice Skupštine tzv. nezavisnog Kosova, šesti po redu, održan je  danas na zahtev predsedavajućeg Adema Mikulovcija, najstarijeg poslanika pokreta Samoopredeljenja.

Jedina tačka dnevnog reda bila je izbor predsednika i pet potpredsednika Skupštine Kosova.

Ratna koalicija OVK

Koaliciju, koja je proizašla iz "ratnog krila oslobodilačkog pokreta", čine Demokratska partija Kosova (DPK - Hašima Tačija), Alijansa za budućnost Kosova (ABK - Ramuša Haradinaja), Inicijativa za Kosovo (IK - Fatmira Ljimaja) i devet manjih partija.

Sednica je počela, ali je prekinuta odmah na početku, jer nije bilo kvoruma, a predsedavajući Adema Mikulovci, najstariji poslanik najavio je da će sednica biti nastavljena u 14 časova.

U sali nije bilo poslanika iz koalicije PAN koja treba da predloži predsednika parlamenta.

Nakon 14 sati skrpljen je kvorum, i izglasani čelnici parlamenta.

Pre početka sednice portparol Srpske liste Igor Simić rekao je novinarima u holu skupštine da će poslanici Srpske liste na sednici, ako bude održana, podržati formiranje organa Skupštine Kosova.

"Kada su u pitanju dalji koraci, eventualno formiranje Vlade Kosova, o tome ćemo odluku odneti nakon što budemo obavili konsultacije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Djurićem", rekao je Simić.

Kosovski mediji su protekla dva dana pisali da su koalicija PAN i lider Alijanse Novo Kosovo Bedžet Pacoli potpisali koalicioni sporazum kojim bi trebalo da je obezbeđena parlamentarna većina potrebna da bi se izabrao predsednik i potpredsednici Skupštine .

Prema nezvaničnim informacijama, predstavnici Srba su dogovorili podršku koaliciji PAN, u zamenu za tri potpredsednička mesta u vladi.

Prema odluci Ustavnog suda Kosova koalicija PAN, koja je osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima, predlaže predsednika Skupštine Kosova, što je ta koalicija i uradila predloživši Kadrija Veseljija.

Koalicija "ratnog krila" pobednik izbora na Kosovu

Tom predlogu na prethodnih pet konstitutivnih sednica suprotstavljali su se poslanici pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova, kao i manje političke grupe okupljene oko ove dve parlamentarne partije.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.