Veselji: Formiranje institucija na Kosovu pitanje dana

Izvor: Blic, 04.Sep.2017, 23:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veselji: Formiranje institucija na Kosovu pitanje dana

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji izjavio je danas nakon potpisivanja sporazuma o saradnji sa Alijansom novo Kosovo (ANK) Bedžeta Pacolija da je pitanje dana kada će biti konstituisani kosovski parlament i izabrana Vlada Kosova na čelu sa Ramušom Haradinajem.

- Radi se o sporazumu u korist građana Kosova, za zapadnu orijentaciju, perspektivu zapošljavanja i poboljšanje života građana - >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kazao je Veselji.

On je rekao da je nova koalicija u službi svih građana i da će "zajedno raditi".

- Pitanje je vremena kada će se formirati institucije. Vrlo brzo ćemo doneti odluku i neće biti kašnjenja - kazao je Veselji.

Kandidat za premijera ispred koalicije okupljene oko DPK Ramuš Haradinaj, izjavio je da se nalaze pred novim početkom u radu institucija.

On je rekao da su odgovornosti između stranaka podeljene prema vrednostima i da je kašnjenje u stvaranju institucija bilo vrlo teško.

- Svesni smo posla (koji nas očekuju) ali sam siguran da ćemo zajedno biti uspešni - kazao je Haradinaj.

Očekuje se da nakon potpisivanja sporazuma sa ANK tokom ove sedmice bude nastavljena konstitutivna sednica Skupštine Kosova i da će dan posle toga biti izabrana Vlada Kosova.

Sporazum o saradnji između DPK, Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Inicijative za Kosovo i ANK, potpisan je ranije danas u Ajvaliji kraj Prištine čime je otvoren put za konstituisanje Skupštine i Vlade Kosova.

Time je postojeća koalicija okupljena oko DPK proširena i obezbeđena su 63 glasa potrebna za izbor Kadri Veseljia za predsednika kosovskog parlamenta i Ramuša Haradinaja za premijera Kosova.

Sporazum su potpisali predsednik DPK Kadri Veselji, predsednik ABK Ramuš Haradinaj, lider Incijative za Kosovo Fatmir Ljimaj i predsednik ANK Bedžet Pacoli.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.