Većina građana Srbije i dalje žali za Jugoslavijom

Izvor: Radio 021, 14.Mar.2017, 22:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Većina građana Srbije i dalje žali za Jugoslavijom

U Srbiji za bivšom Jugoslavijom žali čak 71 odsto stanovnika, dok za zajedničkom državom najmanje žale na Kosovu i u Hrvatskoj, pokazuju rezultati regionalnog projekta "Strategija simbolične izgradnje nacije u državama Jugoistočne Evrope", piše Tportal.

Rezultati istraživanja na 10.500 ispitanih svedoče da su građani Kosova najlojalniji svojoj novoj državi, odnosno svega pet odsto žali zbog raspada Jugoslavije, a taj osećaj u Hrvatskoj ima samo 18 odsto građana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
S druge strane, posle Srbije, najviše za bivšom Jugoslavijom žale u BiH i to 68 odsto, u Crnoj Gori 63 odsto i u Makedoniji 45 odsto građana. Istraživanjem nije bila obuhvaćena Slovenija.

Istraživanje je pokazalo i da 97 odsto stanovnika Hrvatske voli državnu himnu, a 96 odsto i hrvatsku zastavu. Srpsku himnu voli 80 odsto stanovnika Srbije, a državnu zastavu njih 93 odsto. U BiH, državnu himnu voli 44 odsto stanovnika, a zastavu njih oko 60 odsto.

Projekat čiji su rezultati nedavno obrađeni i objavljeni u istoimenoj knjizi počeo je 2011. u Norveškoj. Inicirao ga je i organizovao Pol Kolsto sa univerziteta u Oslu, a finansirao Norwegian Research Council.

Glavni saradnik u projektu u regionu bio je istoričar Vjeran Pavlaković, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Autor: Beta/ foto: Pixabay
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.