Važno da OEBS sačuva neutralan pristup o Kosmetu

Izvor: RTS, 04.Jun.2019, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Važno da OEBS sačuva neutralan pristup o Kosmetu"

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Slovačke Republike i predsedavajućim OEBS-a Miroslavom Lajčakom sa kojim je razgovarao o odnosima dveju zemalja, situaciji na Kosovu i Metohiji, regionalnim pitanjima i evropskom putu Srbije.
Predsednik Aleksandar Vučić je istakao da je prošlonedeljna poseta slovačkog premijera Srbiji jasan znak da su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obe zemlje opredeljene za dalje jačanje bilateralne saradnje na svim poljima.

Naglasio je da je za Srbiju važno da OEBS sačuva sveobuhvatan statusno neutralan pristup u pogledu Kosova i Metohije, posebno u radu ove Misije na terenu, i izrazio izrazio veliku zabrinutost zbog dešavanja na severu Pokrajine.
"Upad tzv. kosovskih specijalnih jedinica na sever Kosova i Metohije, kao i upotreba sile prema srpskom stanovništvu, govore da se ostvarilo upravo ono čega smo se pribojavali i na šta smo u više navrata upozoravali, a to je da će Priština nastaviti sa jednostranim i provokativnim aktima, čime rizikuje da dalje pogorša bezbednosnu situaciju u Pokrajini. Ovakvi incidenti nas još više udaljavaju od suštine dijaloga", istakao je predsednik Vučić.
Istakao je da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu, koji se vodi pod okriljem Evropske unije, u cilju postizanja kompromisnog rešenja, koje će biti prihvatljivo za obe strane, ali je neophodno da prištinska strana povuče anticivilizacijske takse na srpsku robu.
"Zapadni Balkan je u fokusu slovačkog predsedavanja OEBS-om i mi sa velikom pažnjom pratimo situaciju na Kosovu i Metohiji", naglasio je slovački ministar i predsedavajući OEBS-a Miroslav Lajčak.
Izrazio je zahvalnost što Slovačka, uprkos brojnim pritiscima, istrajava u svom principijelnom stavu da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.