VUČIĆ POSTAVIO NIZ PITANJA MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI: Mislimo da imamo ime ubice Olivera Ivanovića

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jul.2019, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VUČIĆ POSTAVIO NIZ PITANJA MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI: "Mislimo da imamo ime ubice Olivera Ivanovića"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti povodom situacije na Kosovu i Metohiji i svakodnevnih pritisaka na Srbe.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa članom Predstavničkog doma kongresa SAD Eliotom Engelom, sa kojim je, kako kaže, razgovarao o njihovim različitim pozicijama po pitanju odnosa koje imaju i jedan i drugi sa Kosovom i Metohijom.

Vučić je rekao da je Engel jedan od najznačajnijih protagonista nezavisnosti Kosova, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ali da su razgovarali o tome koliko je važno da Beograd i Priština nastave dijalog, i istakao da se nada da će njegove poruke u Prištini ubrzati nastavljanje dijaloga.

- Naše pozicije su različite po pitanju našeg odnosa po pitanju KiM. On je jedan od najznačajnijih zagovornika nezavisnosti Kosova. Imali smo konkretan razgovor i pričali o tome koliko je važno da nastavimo dijalog. Nadam se da će njegove poruke Prištini doprineti ubrzanom nastavku dijaloga. Razgovarali smo i o slučaju braće Bitići, o NATO agresiji svako iz svog ugla ali na civilizovan i pristojan način. Engel je rekao da to što je veliki prijatelj Albanaca ne znači da ne može da bude prijatelj Srba - rekao je Vučić.

Vučić je naveo da se obraća zbog kampanje koja se vodi u domaćim i inostranim medijima, a tiče se situacije na severu naše pokrajine KiM.

- Situacija na severu KiM je sve teža i kako se to karakteriše, veoma složena i kompleksna. Teškoće sa snabdevanjem Srba su počele odmah sa uvođenjem taksi na robu iz centralne Srbije, jer razumljivo je da transport zbog taksi je morao da bude prebačen na alternativne puteve. Kada vam neko uvede takse, on vam ukida trgovinu - kaže Vučić.

Vučić se osvrnuo na akciju kosovskih vlasti u kojoj su kamione sa robom poslali na sever Kosova.

- Divim se našem narodu na Kosovu i Metohiji, koji zaslužuje poštovanje i divljenje - rekao je Vučić, istakavši da niko juče nije želeo da kupuje robu sa albanskih kamiona, ni kilo soli ni šećera.

- Nisu juče prodali ništa, ni kilo soli. Niko nije hteo da im kupi ništa, jer Srbi su time dokazali da neće njihove proizvode, neće da piju vaše mleko, hoće da piju svoje mleko. Situacija u Kliničko-bolničkom centru je posebno teška i ozbiljna, po rečima predsednika, zbog deficita osnovnih medikamenata i retkog snabdevanja hranom - rekao je Vučić.

Vučić je, povodom akcije Srba sa Kosova koji su protekla dva dana zatvorili sve radnje u četiri opštine na severu u znak protesta protiv uvedenih taksi na robu iz Srbije, rekao da građane niko neće moći da natera da koriste albanske proizvode.

- Mi govorimo o nečemu što se ne dešava nigde u svetu u 21. veku. Onda čujemo, da je posredi lažna humanitarna kriza. Odakle mislite da im stiže roba, sa Marsa? - upitao je Vučić, istakavši da Srbi neće da jedu te proizvode već neke druge.

Kako je rekao, ljudi žele za svoj novac da kupe robu koju žele, a ne ono što im se nameće.

- Kakve su to licimerne i najodvratnije laži i dela međunarodne, ali i srpske i albanske javnosti. Prekinite više sa lažima i zaverama. Naš narod traži da opstane na svojim ognjištima, i ništa više - istakao je Vučić.

Kako je kazao, u KBC Kosovska Mitrovica, ali i u Studentskom centru.

Kako je kazao, sve ovo što Priština radi, čini da bi ljude na KiM odvojila od svoje matice. Takođe, naveo je da su uveli i verbalni delikt, što su demonstrirali na primeru doskorašnjeg ministra u kosovskoj vladi Ivana Todosijevića, koji je govorio o zločinima u Račku.

- I ja mislim isto kao i on, ali mene niko neće da optuži. Što samo on? - naveo je Vučić.

Kazao je i da je posredi hapšenje i proterivanje svih Srba koji im se suprotstave, kao i da će danas postaviti pitanje međunardnoj zajednici o ubistvu Olivera Ivanovića.

Kazao je i da su prištinske vlasti ostavile po šumama, uz pomoć Amerikanaca, "150 malih kamera po šumama, kao da smo mi glupi i ne znamo šta rade".

- Agnažovali su uz pomoć međunardone zajednice agenturnu mrežu kako bi Srbe predstavili da su za sve krivi - naveo je on, istakavši da je cilj svega toga otimanje severa Kosova.

Govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića, Vučić je upitao međunarodnu zajednicu zašto institucije u Prištini nisu prihvatile zahtev Srbije da učestvuje u istrazi? Takođe, on je naveo da srpsko Tužilaštvo odgovorilo na sve zahteve iz Prištine.

- Dana 16. janura ubijen je Oliver Ivanović, naša pitanja za ljude u međunarodnoj zajednici su zašto privremene ustanove u Prištini nisu prihvatile naše zahteve o istrazi. Naše Tužilaštvo je odgovorilo na sve zahteve Prištine, a nama nije odgovoreno - ističe Vučić.

Drugo, pitao je Vučić, zašto je trebalo osam meseci da se dostave snimsci sa nadzornih kamera? Vučić kaže da je Srbija zatražila da se dostave snimci kamera u dužem vremenskom periodu, i ističe da to nismo dobili.

- Treće pitanje je šta se dešava sa snimkom kamera stranke. Najvažniji snimak nismo dobili uz objašnjenje da kamere nisu radile u vreme izvršenja dela - kazao je Vučić i upitao zašto smo dobili klonove čaura posle osam meseci.

Kako kaže, nismo dobili ništa, da bi oni mogli da pričaju šta hoće.

- Zašto nam ne kažu ko je likvidirao i zašto je to uradio - upitao je Vučić.

Vučić je upitao i kako bi profesionalci tupavo ostavili broj šasije, i dodaje da je to možda neko namerno ostavio tako.

Predsednik je rekao da su o svemu obavestili Tužilaštvo u Prištini. Pitao je kakvi su dokazi koje je dala Rada Trajković?

- Zašto Priština nije dostavila Beogradu dokaze o saznanjima o krivičnom delu? Snimke sa baznih stanica koje su pokrivale Mitrovicu u tom periodu, zatim, snimke sa aerodroma u Tirani, podakte o tajnom kretanju lica Fljori Meljupi, koji je pod prismotrom u Nemačkoj, za koga znamo da je bio u Tirani tog dana? To su sve pitanja na koja ne možemo da dobijemo odgovor, a tražimo ih od nadležnih struktura međunarodne zajednice – rekao je Vučić.

Kako kaže, bilo bi dobro da dobijemo snimke sa aerodroma u Tirani.

- Mogli bi da vidimo kako se kretao, kako je napustio Nemačku gde je pod prismotrom i šta se sve tamo dešavalo. Mi ozbiljno radimo i mislimo da imamo ime ubice – rekao je Vučić i dodao da Milan Radoičić sa sigurnošću nije učestvovao u likvidaciji Olivera Ivanovića.

- Srbija će nastaviti istragu i očekujemo da sve rasvetlimo. Nikad od toga nećemo odustati. Postavljamo konkretna pitanja o svim nelogičnostima u vezi sa istragom koja je na Kim vođena. Mi znamo mnogo više i mislimo i da znamo konkretna imena izvršilaca ubistva ali istraga će sve pokazati - rekao je Vučić.

- Pokušaćemo da dođemo i do materijalnih dokaza za sve ono što smo saznali i izađemo u javnost sa svim dokazima o tome ko je ubica Olivera Ivanovića. Od početka sam govorio da ćemo da proverimo ko je kriv pa ćemo da vodimo istragu, a neki su od početka znali ko je kriv, jer im je neko rekao da vode tu kampanju – rekao je Vučić.

Predsednik je izrazio divljenje narodu na KiM, dodao je da će srpska država biti uz njih i da neće biti gladni.

- Pozivamo Prištinu da se ponaša civilizovano i da omoguće narodu da kupuju ono što žele a ne ono što im se nameće. Čestitamo našem narodu koji je pokazao kako se čuva na miran način sloboda u ovim uslovima. Svima su održali lekciju i pokazali kako se voli rodna gruda i naše Kosovo i Metohija – rekao je Vučić.

Kako kaže, ovako, najtežim mogućim merama koje su nekada i protiv sebe, pokazuje se kako se voli sopstveni narod.

Vučić se prethodno sastao sa Eliotom Engelom, članom Predstavničkog doma kongresa SAD.

Kongresmen Engel je jedan od najaktivnijih i "najtvrđih" albanskih lobista u Vašingtonu.

Vučić i Engel već su se susreli, u februaru ove godine, tokom 55. Minhenske konferencije o bezbednosti, kada se predsednik Srbije sastao sa delegacijom američkog Kongresa, u kojoj je, kako su mediji preneli, bio i Engel, kao predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD.

U fokusu tog susreta bio je slučaj braće Bitići.

Kosovo i Metohija, a time i Srbija, je, međutim, tema na kojoj se Engel neprestano, sad već više decenija, aktivno angažuje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.