VUČIĆ NE PRIHVATA NEZAVISNOST KOSOVA Kurtijeve reči kao dokaz da predsednik Srbije vodi ispravnu politiku

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Okt.2023, 22:16

"VUČIĆ NE PRIHVATA NEZAVISNOST KOSOVA" Kurtijeve reči kao dokaz da predsednik Srbije vodi ispravnu politiku

Tzv. kosovski premijer je i danas optužio Srbiju da podstiče nasilje, i da stoji iza terorističkog napada 24. septembra u Banjskoj.

Tzv. premijer Kosova, Aljbin Kurti, izjavio je da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavom u četvrtak doveo u pitanje i teritorijalni integritet Kosova iako je "poštovanje teritorijalnog integriteta dve zemlje" deo preambule i određenih odredbi osnovnog sporazuma iz Brisela i aneksa iz Ohrida, čime >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je doveo u pitanje ceo sporazum.

Kurti je kao "direktnu pretnju Srbije Kosovu" i kao kršenje sporazuma ocenio izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu o tome da ne prihvata nezavisnost Kosova, da se protivi prijemu Kosova u UN i da ne prihvata teritorijalni integritet Kosova.

Kurti je na konferenciji za novinare sa svojim prvim zamenikom, Besnikom Bisljimijem, rekao da je tzv. Kosovo tražilo da se i sporazum iz Brisela i aneks iz Ohrida potpišu, i izrazilo spremnost da potpiše i evropski nacrt dokumenta o Zajednici opština sa srpskom većinom (ZSO).

Dodao je da je Vučić to odbio.

Po rečima Kurtija, da je potpisan juče u Briselu, nacrt ZSO koji su predstavile zapadne diplomate odmah bi bio dostavljen na ocenu Ustavnom sudu Kosova i da su mu to rekle zapadne diplomate 21. oktobra u Prištini.

Dodao je da su američko-evropski emisari rekli da je nacrt Asocijacije pažljivo pisan u skladu sa strukturom Ustava Kosova.

Odbio je da iznese detalje o tom novom evropskom planu, rekavši da su to tražili emisari.

On je naveo i da je na sastanku sa liderima Evrope zahtevao kažnjavanje Srbije "pošto nekažnjavanje postaje ohrabrenje za ponavljanje napada", i dodao da je tražio "izručenje terorista Kosovu" da bi im se tamo sudilo.

Zamenik premijera, Besnik Bislimi, je rekao da u EU postoje neformalne ocene da su mere prema Kosovu nepravedne.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.