Izvor: Radio 021, 29.Maj.2019, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Protest zbog hapšenja na severu Kosova uz kosovske pesme i srpske zastave

Dan posle akcije hapšenja u tri opštine na severu Kosova i Metohije, u severnoj Kosovskoj Mitrovici naizgled je mirno, a u centru grada postavljena je bina gde je u podne počeo protest građana.

Razlog za okupljanje je jučerašnja akcija specijalnih jedinica kosovske policije, tokom koje je uhapšeno 28 osoba. Protestom okupljeni Srbi žele da iskažu revolt zbog načina na koji se Priština odnosi prema srpskoj zajednici. Na centralnom trgu se sa zvučnika puštaju kosovske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pesme, a ulicama Kosovske Mitrovice vijore se srpske zastave.

Prvi se građanima obratio gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić, koji je zamolio Srbe na KiM da ostanu pribrani i smireni u "ovim lošim vremenima punim iskušenja".

"Molim vas da ne nasedate na njihove provokacije skuvane u zapadnim kuhinjama", poručio je Rakić. On je naveo da Srbi traže slobodu i zaštitu od onih koji su spremni na sve samo da bi sebi kupovali političke poene. Takođe, rekao je da je Srbija uvek bila i ostala uz srpski narod na Kosovu.

Srbi sa Kosova i Metohije ispunili su centralni trg u severnoj Kosovskoj Mitrovici, a ispred bine su razvijeni transparenti "Pravda za Rošića" i "Rošić nije kriv".

Kako je ranije danas rekao potpredsednik Srpske liste Igor Simić, "srpski narod će iz centra Kosovske Mitrovice poslati jasnu poruku da je jedinstven i složniji nego ikad". Kako je naveo, atmosfera na severu Kosovske Mitrovice je napeta, pre svega zbog najave Prištine da jučerašnja akcija, kojom su demonstrirali silu i pokušali da zastraše srpski narod na severu KiM, nije završena.

"Prema rečima njihovih tužilaca, oni žele da nastave sa ovom brutalnom silom, da nastave sa političkim planovima zastrašivanja Srba na severu Kosova i Metohije pod različitim izgovorima", rekao je Simić.

On je apelovao na međunarodnu zajednicu da urazumi Prištinu.

Prema zvaničnim podacima, juče je u policijskoj akciji uhapšeno 28 osoba, od čega je 19 policajaca (11 Srba, sedam Albanaca i jedan Bošnjak), dok su svih devet uhapšenih građana Srbi iz Zubinog Potoka koji su se suprotstavili pripadnicima policije kod mesta Varage.







Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.