VIDEO KONFERENCIJA U BRISELU Borel: Dijalog Beograda i Prištine ključan za budućnost naroda na Kosovu i Metohiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jul.2020, 10:53

VIDEO KONFERENCIJA U BRISELU Borel: Dijalog Beograda i Prištine ključan za budućnost naroda na Kosovu i Metohiji

Današanja video konferencija održava se umesto fizičkog stastanka koji je otkazan u poslednjem trenutku zbog povlačenja prištinske delegacije.

Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vućić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borel i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Domaćin video-konfrencije i glavni posrednik >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u dijalogu Beograda i Prištine Žosep Borel poručuje da je u pitanju nastavak procesa u cilju postizanja konačnog sveobuhvatnog i pravnoobavezujećeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine koji će odgovoriti na sva otvorena pitanja.

- Takav sporazum je ključan za bolju budućnost naroda tzv. Kosova i Srbije, za njihovu evropsku perspektivu kao i za stabilnost i bezbednost čitavog regiona. Sve ovo je takođe ključno i za EU - izjavio je Borel pred početak video-konferencije.

U Briselu su napominjali da je blokada dijaloga, koja je trajala od novembra 2018. godine, kada je Priština uvela takse na robu iz Centralne Srbije, neodrživa i kontraproduktivna za obe strane.

Šef diplomatije EU kaže da je Brisel svesan da normalizacija odnosa i dijalog Beograda i Prištine "nije lak proces", ali podvlači "hitnost" rada na na miru i napretku "u ime zajedničke budućnosti".

- Ovi razgovori zahtevaju političku hrabrost obe strane, posvećenost i angažovanje u duhu kompromisa i pragmatizma - poručio je Borel pred nastavak razgovora.

On napominje da nikada nije bilo lako naći rešanje za probelme koji "traju tako dugo i bolni su".

- Ali zato smo ovde, da probamo ponovo - zaključio je Borel.

EU, kao glavini posrednik u dijalogu, nije objasnila zbog čega je došlo do ove premene, ali je fizički sastanak u Briselu na visokom političkom nivou zakazan za 16. juli.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.