VIDELI OD HRVATA: Priština i da hoće da nas tuži, ne može!

Izvor: Kurir, 07.Feb.2015, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDELI OD HRVATA: Priština i da hoće da nas tuži, ne može!

Jako mi je žao, ali je očigledno da gospodin Selimi nije pravnik, jer da jeste, on bi znao elementarnu stvar da i tužilac i tuženi pred MSP moraju imati status države, naglasio Petronijević

BEOGRAD - Advokat Goran Petronijević izjavio je, povodom najava da Priština da merava da tuži Srbiju za genocid i traži ratnu odštetu, izjavio je da tužilac i tuženi pred Međunarodnim sudom pravde moraju imati status države, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Kosovo nema status države, iako ima priznanja određenog broja država, ali je daleko od toga da bude međunarodno priznato kao država.

Zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova Petrit Selimi, u petak je rekao da će pitanje genocida i ratne štete protiv Srbije biti otvoreno u dogledno vreme, podseća Politika.

Petronijević, koji je u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju zastupao generala Veselina Šljivančanina i pravni je savetnik bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića, podseća da Međunarodni sud pravde u Hagu (MSP) ima nadležnost za rešavanje sporova samo između država.

Jako mi je žao, ali je očigledno da gospodin Selimi nije pravnik, jer da jeste, on bi znao elementarnu stvar da i tužilac i tuženi pred MSP moraju imati status države.Kosovo nema status države iako ga je priznao određeni broj država, ali je daleko od toga da bude međunarodno priznato kao država , rekao je Petronijević listu Politika.Pozivajući se na najsvežije odluke ovog suda u slučaju tužbi za genocid i ratne zločine protiv Srbije i Hrvatske, Petronijević je ukazao da mora da postoji činjenično stanje koje je kvalifikovano kao genocid."Ni u slučaju Hrvatske ni u slučaju Srbije takvih krivičnopravnih niti bilo kakvih drugih sudskih odluka nije bilo, te su obe žalbe odbijene. On podseća da se o onome što se dešavalo na Kosovu i te kako raspravljalo pred Haškim tribunalom i da su bili vođeni postupci protiv pripadnika srpskih organa vojske, policije i političkog vrha što je činjeno i pred Specijalnim sudom i u Beogradu, i da nema ni jedne odluke, pa ni optužnice, čak ni sumnje na krivično delo genocida", rekao je on.U svakom od tih slučajeva radi se o krivičnom delu ratnog zločina , istakao je Petronijević.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Lukić: Pravosuđe dužno žrtvama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2015, 13:22

Član srpskog tima pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u sporu Hrvatske i Srbije, povodom međusobnih tužbi za genocid, advokat Novak Lukić izjavio je u intervjuu FoNetu da bi, posle odluke Suda da su u Hrvatskoj počinjeni teški zločini na obe strane, ali ne i genocid, "lokalna pravosuđa morala...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.