VESTERVELE TRAŽI OD PRIŠTINE DA POPRAVI ODNOSE SA BEOGRADOM

Izvor: Kurir, 16.Jan.2012, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VESTERVELE TRAŽI OD PRIŠTINE DA POPRAVI ODNOSE SA BEOGRADOM

Potreban nam je hitno dalji napredak u interesu dve zemlje i interesu regionalne stabilnosti, podvukao je Verstevele u obraćanju novinarima

BERLIN - Ministar inostranih poslova Nemačke Gvido Vestervele zatražio je danas od šefa "kosovske diplomatije" Envera Hodžaja, koji je posetio Berlin, dalji napredak u odnosima sa Beogradom. Posle sastanka, Vestervele je rekao da, iako postoje prvi, opipljivi rezultati dijaloga, to ipak nije dovoljno, navodi se u saopštenju nemačkog ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << spoljnih poslova.

"Pozitivno je da su Beograd i Priština pod posredovanjem Ketrin Ešton uspostavili dijalog, i taj dijalog je doneo prve praktične uspehe", rekao je on. "Potreban nam je hitno dalji napredak u interesu dve zemlje i interesu regionalne stabilnosti", podvukao je Verstevele u obraćanju novinarima.

On je apelovao na obe strane da prikažu što veću fleksibilnost kako bi se omogućio napredak.

Hodžaj je s tim u vezi rekao da je Kosovu od velikog interesa da se postignu konkretni dogovori i praktična rešenja. Vestervele je podsetio da je Nemačka podržala ne samo nezavisnost Kosova, već i teritorijalni integritet i evropsku perspektivu Kosova. On je, međutim, naglasio da su na Kosovu potrebne dalje reforme, pre svega u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, što je preduslov za nemačke investicije.

Hodžaj je rekao da je Berlin "jako važna politička adresa" za Kosovo i zahvalio se Vesterveleu zbog snažne podrške nemačke vlade, bez koje, kako je naveo, ne bi bila moguća izgradnja državnih struktura u poslednje četiri godine.

"Svojom politikom na Balkanu, Nemačka je dala veliki doprinos miru, bezbednosti i stabilnosti u regionu", podvukao je Hodžaj prema saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

Hodžaj je dalje izrazio veliko interesovanje Prištine za zaključivanje sporazuma o zaštiti investicija i bilateralnog dokumenta u oblasti kulture. U saopštenju kosovskog ministarstva spoljnih poslova navodi se da su Vestervele i Hodžaj razgovarali su o produbljivanju političke i ekonomske saradnje.

"Mi ćemo podržati Kosovo na putu ka Evropskoj uniji. Nemačka će iskoristiti sve diplomatske puteve da ubedi pet zemalja EU koje još nisu priznale nezavisnost Kosova, da to učine", rekao je Vestervele posle sastanka, dodaje se u istom saopštenju.

Hodžaj je, sa svoje strane, rekao da Kosovo "ne može ostati jedina zemlja u Evropi koja ne uživa slobodu kretanja bez viza". Ovo je godina evropskog Kosova. Ispunili smo većinu kriterijuma za proces liberalizacije viza", dodao je on.

Vestervele i Hodžaj su se, kako se navodi, složili da bi ubuduće trebalo da bude više nemačkih investicija na Kosovu. Oni su izjavili da su postigli dogovor da se u martu organizuje ekonomski forum u Berlinu gde bi nemačkim investitorima predstavilo mogućnosti ulaganja na Kosovo, saopštilo je kosovsko ministarstvo.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.