VELIKI DIPLOMATSKI USPEH SRBIJE! Evo koliko je država povuklo priznanje tzv. Kosova! Većina članica UN-a na našoj strani

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Dec.2023, 09:11

VELIKI DIPLOMATSKI USPEH SRBIJE! Evo koliko je država povuklo priznanje tzv. Kosova! Većina članica UN-a na našoj strani

Jedan od najvećih uspeha politike Aleksandar Vučića jeste pokretanje procesa otpriznavanja tzv. Kosova od strane brojnih svetskih zemalja.

U vremenu vlasti Demokratske stranke, a naročito nakon debakla sa pitanjem Međunarodnom sudu pravde, veliki broj zemalja priznao je nezavisnost naše južne pokrajine. Neke zbog pritiska SAD-a, a neke zbog neuspešnosti naše diplomatije predvođene Vukom Jeremićem, nizale su se države koje su udarale na teritorijalni integritet >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Srbije.

Međutim, dolaskom Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića na vlast taj proces je prvo zaustavljen, a onda okrenut u radikalno suprotnom smeru. Naravno, za sve je to bio potreban ogroman trud i rad, kao i posvećenost građenju pozitivnog imidža Srbije u svetu. Naša odmerena i balansirana diplomatija je tako izdejstvovala brojna povlačenja priznanja lažne države.

Na godišnjoj konferenciji za novinare, u januaru ove godine predsednik Vučić je istakao da sada 106 zemalja ne priznaje nezavisnost tzv. Kosova, dok su u suprotnom taboru 84 zemlje.

- Somalija, Burkina Faso, Gabon, Esvatini, Libija, Gvineja, Antigva i Barbuda, Sveta Lucija i Maldivi povukle su priznanje nezavisnosti Kosova - saopštio je tada Vučić, navodeći najnovija "otpriznavanja".

- Svog Ustava nećemo da stidimo ni svog naroda - naveo je Vučić tada dodavši da smo te uspehe ostvarili bez ikakvih provokacija, incidenata i jednostranih poteza.

Treba pomenuti da se sve to odigrava u situaciji kada Aljbin Kurti svojim besramnim potezima želi da ugrozi ugled Srbije i da protera preostalo srpsko stanovništvo sa Kosova i Metohije. Međutim, međunarodna zajednica, naročito pojedine zemlje sve više prepoznaju ko je konstruktivan faktor i garant mira na Balkanu, otud njihova podrška Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta.

Važno je i to da su priznanje povukle neke od najvažnijih država u islamskom svetu. Tako je ove godine Srbiju obradovala važna vest da se grupi od 28 zemalja koje su povukle priznanje priključio i Egipat. Zajedno sa Libijskom odlukom o "otpriznavanju" to je potpuno promenilo sliku o tzv. Kosovu među zemljama Magreba.

Takođe, činjenica da većina članica UN-a poštuje teritorijalni integritet Srbije ozbiljno pojačava njenu ulogu i položaj u najvažnijoj međunarodnoj organizaciji. Naravno, uz neizbežnu podršku u Savetu bezbednosti od strane Rusije i Kine.

To pravi svojevrsnu nervozu u Prištini i tera vlasti lažne države da se ponašaju sve agresivnije u strahu od gubljenja međunarodne podrške. Sa druge strane, posledično jača pregovaračka pozicija Srbije i pokazuje se kako vreme zaista radi za našu zemlju.

Srbija svakako nastavlja da radi na procesu otpriznavanja i jačanja svojih pozicija i na tome kursu će čvrsto ostati pod vođstvom Aleksandra Vučića i  ubuduće.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.