Uzurpirana imovina na KiM – tamni vilajet za Srbe

Izvor: RTS, 25.Mar.2018, 08:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzurpirana imovina na KiM – tamni vilajet za Srbe

Nepokretna imovina Srba na KiM godinama je na meti organizovanih grupa i pojedinaca koji uz lažne svedoke i bez kupoprodajnih ugovora menjaju podatke u katastru. Šteta naneta Srbima meri se milijardama evra. Svaki pokušaj Srba da vrate uzurpiranu imovinu nailazi na veliki otpor, najviše onih Albanaca koji su prisvojili i oteli srpsku imovinu. To je tema serijala "Pravo na sutra" čija se treća epizoda emituje u utorak na Drugom programu RTS-a. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Nerešeni imovinski problemi na Kosovu i Metohiji su tamni vilajet za mnoge Srbe. U opštini Podujevo sve srpske kuće su srušene. Ostaci zidina u Livadicama podsećaju da su u tom selu živeli Srbi.

"Sve što je popaljeno i srušeno, to nije prodato", kaže Zoran Jovanović iz Livadica.
U blizini Jovanovića u Livadicama je i imanje porodice Krpić. Zemlja od blizu dva hektara je uzurpirana, a od kuće ni traga.
"Do dan danas ne mogu da povratim ovu imovinu, neko je ogradio i koristi je, očigledno", smatra Miloš Krpić.
"Srušili nam kuću, niti znam ko je i šta je, uzurpirali zemlju, rade", priča Mina Tamburić iz Livadica.
U Donjoj i Gornjoj Dubnici nekada velikom srpskom selu kod Podujeva, domaćinstvo Petra Garića na Marinom Brdu povremeno obilaze unuci koji od svoje imovine ne odustaju.
"S ove strane je 10 hektara zemlje, to smo obrađivali. Međutim, Albanci i sa leve i sa desne strane sada to koriste bez ikakve nadoknade. Nismo u mogućnosti da dođemo zbog bezbednosti. Imali smo čak i veliki šljivak, sve je to posečeno do korena", priča Dragan Garić iz Donje Dubnice.
Ponekad potraga za imovinom ima još teže posledice. Poznat je slučaj Marka Simonovića koji je umesto u svojoj kući, završio u zatvoru. 
"Ja sam imao 23 godine kad sam bio uhapšen, punio sam 24. Posle nekoliko meseci iz zatvora sam izašao sa skoro 30. Nisam imao nikakav problem na KiM dok nisam uzeo ključeve. Kad sam uzeo ključeve i kad je trebalo da uđem u posed kuće, tad mi se komplikuje život", kaže Marko Simonović iz Prištine.
Miljana Đorđević ispred Besplatne pravne pomoći navodi da kosovske institucije moraju da shvate da pravo svojine na Kosovu i Metohiji mora da se poštuje kao i svuda u svetu.
Snežana Simonović pita se gde je "ta Međunarodna zajednica koja toliko godina funkcioniše, kako funkcioniše, da stavi tačku na ovakve stvari".
Poput Simonovića, prošlo je 40.000 Srba i drugih nealbanaca koji su prognani iz Prištine. Ni posle skoro dve decenije, prognanim Srbima nije omogućen povratak na Kosovo i Metohiju.
Samim njihovim odsustvom ostavljen je prostor za razne prevare i uzurpacije koje se svakim danom uvećavaju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.