Ustavni sud Kosova zabrinut zbog pretećeg diskursa predsednika i premijera

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Maj.2020, 22:36

Ustavni sud Kosova zabrinut zbog pretećeg diskursa predsednika i premijera

Ustavni sud Kosova je danas saopštio da sa zabrinutošću prati "preteći javni diskurs" koji poslednjih dana vode aktuelni predsednik i premijer, kao i drugi nosioci institucionalnih i političkih funkcija.

U reakciji se kaže da Hašim Tači i Aljbin Kurti, koji se međusobno optužuju, vrše pritisak na Ustavni sud i pokušavaju da utiču, ili da prejudiciraju odluku tog suda o pitanju predsednikove uredbe o imenovanju novog premijera.

U reakciji se navodi da Ustavni >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sud najoštrije osuđuje ovo mešanje u njegovu institucionalnu nezavisnost, kao i pokušaj političkih aktera da Ustavni sud uključe u svakodnevne političke debate.

"Ustavni sud takođe najoštrije osuđuje glasine o pojedinim sudijama, kao osobama koje u ovom slučaju imaju pojedinačna ovlašćenja ili odgovornosti za donošenje odluka. Ustavni sud podseća da deluje kao celina, na osnovu ustavnih i zakonskih odredbi koje regulišu njegovo odlučivanje", navodi se u obaveštenju.

Nadalje, Ustavni sud uverava javnost da neće biti izložen takvim pritiscima i pretnjama i da niko ne mora imati političku ili javnu zaštitu, jer Ustav i zakon daju sve potrebne garancije da bi Sud mogao delovati nezavisno i nepristrasno.

Na kraju Ustavni sud poziva sve strane u postupku da se suzdrže od komentara i radnji čiji je cilj uticati ili prejudicirati donošenje odluke Ustavnog suda u ovom ili bilo kojem drugom slučaju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.