Uspešna nedelja za srpsku diplomatiju

Izvor: RTS, 30.Sep.2012, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspešna nedelja za srpsku diplomatiju

Srbija je protekle nedelje u Ujedinjenim nacijama bila među najvidljivijim delegacijama, rekao predsedavajući Generalnoj skupštini Vuk Jeremić. Za Kosovo nema mesta u UN, a rešenje za status Pokrajine može se naći samo kroz pregovore Prištine sa Beogradom, poručuje Jeremić.

Prva nedelja debate na 67. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija protekla je u znaku vidljivosti srpske diplomatije, ocenio je u intervjuu FoNetu predsedavajući Generalnoj skupštini >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vuk Jeremić i naglasio da je proteklih dana razgovarao sa gotovo 100 zvaničnika iz svih krajeva sveta.

Upitan o aktivnostima delegacije Kosova i razgovorima koje je vodila sa svetskim liderima u vreme debate na zasedanju Generalne skupštine, Jeremić je odgovorio da ona nije mogla da napravi bilo kakav korak kada je reč o članstvu UN.

"Za njih nema mesta u Ujedinjenim nacijama. U UN su suverene države. Kosovo to nije, to neće ni biti", izjavio je Jeremić.

"Nadam se da će iskustvo koje su imali ove godine pomoći organima u Prištini da shvate da se rešenje za status Pokrajine može naći samo kroz pregovore za pregovaračkim stolom sa Srbijom", zaključio je Jeremić.

"Predsedavali smo na način na koji mnogi nisu verovali da ćemo imati kapacitete i znanja da to učinimo", istakao je Jeremić.

U svim razgovorima, precizirao je Jeremić, bilo je reči i o Srbiji, jer ljudi znaju da dolazi iz Srbije i "svakoga zanima šta se tamo dešava".

"Dobili smo podršku za ciljeve našeg predsedavanja i naše prioritete", rekao je Jeremić i najavio da već od naredne nedelje počinje njihova implementacija.

Prema Jeremićevoj oceni, Srbija je protekle nedelje u UN bila među najvidljivijim delegacijama, "a možda i najvidljivija kao nikada do sada".

"Ukoliko budemo skoncentrisani na prioritete, daćemo novo značenje i novu snagu Generalnoj skupštini", predvideo je Jeremić.

"Ako se na kraju srpskog predsedavanja, po prvi put u istoriji, kroz Generalnu skupštinu, formira mehanizam konsultacije grupe ekonomski najrazvijenih zemalja i ostatka sveta", objasnio je Jeremić, to joj dati "novo značenje i novu snagu".

Jeremić je sa stranim zvaničnicima razgovarao i o tome kako bi Generalna skupština mogla da koristi kao mesto gde se potvrđuje i garantuje mir.

"Kada strane koje imaju bilo kakav sukob, dođu do dogovornog rešenja, ne nametnutog, Generalna skupština bi", prema rečima Jeremića, "glasajući jednoglasno, mogla da bude trajni garant mira, što se do sada nikada nije desilo".

"Imamo zadatak i da predvodimo spovođenje u delo onoga što je dogovoreno na konferenciji Rio+20", dodao je Jeremić, "što vas stavlja u situaciju da imate sa celim svetom kontinuiranu komunikaciju u narednih 12 meseci".

"To su ozbiljni zadaci, to vas čini vidljivim i daje vam veliku priliku, ali je, istovremeno, i odgovornost velika", ocenio je Jeremić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.