Usaglašena platforma za KIM uskoro

Izvor: B92, 31.Okt.2012, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usaglašena platforma za KIM uskoro

Beograd -- Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je nakon sastanka državnog vrha, da platforma za razgovore s Prištinom treba da bude usaglašena naredne nedelje.

Đurić je nakon sastanka, koji je trajao oko sat u zgradi Predsedništva, kazao da će nakon usaglašavanja platforme predsednik Srbije Tomislav Nikolić o tom dokumentu razgovarati i sa predstavnicima svih poslaničkih grupa u parlamentu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Afirmisano je apsolutno jedinstvo državnog vrha kada je reč o Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić novinarima.

On je dodao da će biti afirmisan princip prema kojem će se Srbija truditi da sačuva svoje državne i nacionalne interese, ali i maksimalno zalagati da što pre dobije početak pregovora sa EU.

Savetnik predsednika rekao je da te dve težnje nisu u suprotnosti i naveo da niko neće biti razočaran platformom.

Upitan na koje će se od već postojećih rešenja u svetskoj praksi Beograd pozvati pri rešavanju pitanja Kosova, Đurić je kazao da platforma još ima oznaku državne tajne, ali da postoje mnoga rešenja u evropskoj i svetskoj praksi na koja se može pozvati.

Na sastanku u Predsedništvu bili su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, potpredsednici Vlade Aleksandar Vučić i Suzana Grubješić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

U ovom formatu državni vrh će se sastati još jednom. Nakon toga predsednik Srbije će pozvati predstavnike svih parlamentranih stranka da i sa njima usaglasi dalji nastup Srbije.

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić najavio je da će kod predsednika Nikolića biti održan sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost, na kome će biti reči o platformi o Kosovu i Metohiji koja se može očekivati "u narednim danima i nedeljama".

Vučić je ranije danas rekao da bi na današnjem sastanku svi koji učestvuju u kreiranju platforme trebalo da iznesu svoje primedbe i predloge.

Prethodni sastanak državnog vrha održan je u Predsedništvu Srbije prošle srede, a pored predsednika Tomislava Nikolića, prisustvovali su premijer Ivica Dačić, Aleksandar Vučić, potpredsednica vlade za evropske integracije Suzana Grubješić i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Počeo sastank državnog vrha o Kosmetu

Izvor: Kurir, 31.Okt.2012

BEOGRAD - U zgradi Predsedništva Srbije održava se sednica Saveta za nacionalnu bezbednost. U zgradu Predsedništa došli su premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, potpredsednica Vlade Suzana Grubješić, šef diplomatije Ivan Mrkić i šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.