Uručene vidovdanske likovne nagrade u Gračanici

Izvor: RTS, 25.Jun.2016, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručene vidovdanske likovne nagrade u Gračanici

U Domu kulture u Gračanici svečano su uručene nagrade "Longin" i "Dimitrije Popović", Vidovdanske likovne kolonije 2016, koja se održava u okviru Vidovdanskih svečanosti 2016. u Gračanici na Kosovu.
Urednik Galerije Doma kulture u Gračanici, Nebojša Jevtić uručio je nagradu "Longin" akademskom slikaru Veselinu Rajoviću za sveukopno stvaralaštvo u oblasti likovne umetnosti, a zamenik premijera >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kosova Branimir Stojanović uručio je nagradu "Dimitrije Popović" akademskoj grafičarki Mileni Cvetković, najuspešnijem mladom stvaraocu na ovogodišnjoj koloniji u Gračanici.

Žiri koji je radio u sastavu profesora Petar Đuza i Saša Filipović i istoričar umetnosti Nebojša Jevtić naveli su u obrazloženju da je akademski slikar Veselin Rajović, inače redovni profesor Fakulteta umetnosti, Zvečan–Priština, do sada izlagao više desetina puta na samostalnim i kolektivnim izložbama.
"Osnovna karakteristika slikarstva Veselina Rajovića je simboličko prikazivanje stanja bezizlaza, raznorodnih raspeća, izgubljenosti, raspada u prostoru i vremenu. On je slikar vatre koja je progorela i unakazila svet, ostavljajući prizore svojevrsnog zgarišta. Ali na tim pogoretinama često se javlja krst kao simbol stradanja, smrti, vaskrsenja", rečeno je u obrazloženju žirija.
Dodaje se da na ovogodišnjoj likovnoj koloniji Rajović iskače iz svoje uobičajene poetike i strukturu gradi od svedenih tonskih osnova.
Za Milenu Cvetković je rečeno da u radovima na ovogodišnjoj koloniji primenjuje iskustva grafičara i da nju uvođenje takozvanih neslikarskih materijala nije odvelo u pravcu naturalizma materije.
Istaknuto je da njeni pojednostavljeni simboli unose svežinu i vode ka dubini arhetipskih prostora, Cvetkovićeva iskazuje sav talenat i umetničku zrelost.
Branimir Stojanović je otvorio izložbu radova nastalih na ovogodišnjoj Vidovdanskoj koloniji.
U svojoj besedi podsetio je na sedamnaestogodišnjeg učenika, Dimitrija Popovića, čije ime nosi nagrada za mlade stvaraoce, koga su u centru Gračanice 2004. godine ubili Albanci.
Majka ubijenog Dimitrija Popovića, Jorgovanka, uručila je medalje nagrađenim slikarima.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.