Uoči glasanja o kosovskoj vojsci – Srbi strahuju, euforija u Prištini

Izvor: RTS, 14.Dec.2018, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uoči glasanja o kosovskoj vojsci – Srbi strahuju, euforija u Prištini

Danas će se na redovnoj sednici kosovskog parlamenta naći tri nacrta zakona: Zakon o kosovskim bezbednosnim snagama, Zakon o službi u kosovskim bezbednosnim snagama i Zakon o ministarstvu odbrane. Reč je o rešenjima kojima će biti omogućena transformacija KBS u kosovsku vojsku. Srbi očekuju da će im usvajanje tih rešenja otežati borbu za opstanak a ulice Prištine okićene su američkim zastavama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zvanični Beograd i Srbi na Kosmetu protive se inicijativi Prištinskih vlasti. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da namera Prištine da formira vojsku nije u skladu ni sa pravom, niti sa Rezolucijom 1244. Dodao je da je dužnost Kfora da tu vojsku raspusti.

Najavljeno je da će Vučić u naredna 72 sata obići jedinice u Kopnenoj zoni bezbednosti na prostoru juga Srbije.
U Prištini i u drugim sredinama na KiM je mirno, javlja dopisnik RTS-a. Noćas je zasedao Savet za bezbednost u Prištini a razmatrano je rukovođenje situacijom nakon glasanja u parlamentu. 
Sva tri zakona su usvojena u oktobru u prvomčitanju uz podršku svih nesrpskih poslanika. Oni su tada napustili sednicu navodeći da transformacija KBS nije po zakonu i u interesu Srba.  
Juče se kosovski predsednik Hašim Tači pojavio u uniformi i izvršio smotru jedinica KBS.  
Na ulicama Prištine i drugih graljdova su okačene američke zastave.
Ipak, u severnom delu Kosovske Mitrovice građani su izrazili protest tako što su okačili srpske trobojke na prozore, terase i izloge. 
Srbi na Kosmetu sa zebnjom očekuju odluku kosovskog parlamenta, navode da ne očekuju da im to donese nešto dobro i da će im samo dodatno otežati položaj i borbu za opstanak, javlja reporter RTS-a.  
Drecun: Dovršavanje legalizacije terorističke OVK
Predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da Priština ima podršku SAD i vodećih NATO zemalja i da očekuje da će zakoni danas biti usvojeni.

Navodi da će kosovska vojska biti nelegalna formacija, suprotna rezoluciji 1244 i samom takozvanom ustavu Kosova.  
Prema njegovim rečima, to predstavlja dovršavanje legalizacije terorističke OVK koja je trebalo da bude razoručana nakon dolaska međunarodnih snaga. 
Drecun poručuje da je to jednostran potez kao rezultat političkog nasilja nad srpskim narodom. 
Predsednik odbora za KiM smatra da sada Albanci neće preduzimati nikakve ozbiljnije akcije ali da je uvek tu opasnost da se ta formaciaj upotrebi protiv srpskog naroda. 
Objašnjava da će biti promenjen mandat KBS i da će biti formirano ministarstvo odrbane. Kako kaže, dosadašnjas formacija je imala zadatak da pomaže civilnimvlastima u kriznim situacijama, ali je uprkos tome bila naoružana dugim cevima.  
Sada će im mandat biti zaštita suvereniteta i integriteta a otvoren im je put i z aučešće u međunarodnim misijama. Drecun napominje da je posebno opasno to što je predviženo da pružaju podršku civilnim vlastima, što znači da bi Priština mogla da ih upotrebi da uspostavi kontrolu nad nekim delom severa Kosova i Metohije.
Celim procesom rukovode SAD 
Milovan Drecun ističe i da će tom formacijom da rukovode ljudi kao što su Rustem Beriša i Rahman Rama, za koje kaže da su bivši pripadnici OVK.
Govoreći o tome što su se čule protivrečne poruke iz NATO-a o transformaciji KBS, Drecun je rekao da se mnogo zemalja protivi tome ali da celim procesom rukovode SAD. 
Kada je reč o konvoju Kfora koji je juče ušao na sever Kosova, Drecun je rekao da su oni ranije saopštili da će obavljati aktivnosti kako bi imali pojačanu viljdivost. Dodaje da, ako je to u funkciji sprečavanja nasilja koje sprovode Albanci, onda je to u redu, ali napominje da bi zato Kfor trebalo da bude vidljiviji južno od Ibra.  
"Njihov mandat je da garantuju i obezbede punu bezbednost srpskog naroda na KiM i da spreče bilo kakvo nasilje od strane Prištine", naveo je Drecun.
Dodaje da Srbija ne upućuje nikakvu pretnju ali da traži od Kfora i NATO-a da realizuju svoj mandat i ne dozvole da srpski narod bude ugrožen. Kako kaže, sa druge strane Beograd šalje poruku da se neće dozvoliti rasplamsavanje krize.  
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslanici u Prištini usvojili zakone o transformaciji KBS u vojsku Kosova

Izvor: RTS, 14.Dec.2018

Kosovski parlament jednoglasno izglasao tri zakona: zakon o kosovskim bezbednosnim snagama, zakon o službi u kosovskim bezbednosnim snagama i zakon o ministarstvu odbrane. Time se omogućava transformacija KBS u kosovsku vojsku, ali ime snaga neće biti promenjeno jer je za to potrebna izmena...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.