Uništeno spomen-obeležje nestalim novinarima

Izvor: Politika, 14.Sep.2014, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uništeno spomen-obeležje nestalim novinarima

Kod Orahovca treću godinu za redom nestaje obeležje Đuri Slavuju i Ranku Pereniću, članovima ekipe Radio Prištine, nestalim 1998. godine

Spomen-obeležje nestalim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću, članovima novinarske ekipe Radio Prištine, nestalim 1998. godine, koje su predstavnici Udruženja novinara Srbije i Društva novinara Kosova i Metohije postavili 21. avgusta kod Orahovca – treću godinu zaredom je uništeno i odneto.

Spomen-obeležje je ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << puta, prema raspoloživim podacima, iščupano građevinskom mašinom ili traktorom zajedno s betonskim postoljem i odvučeno na lokalni put, gde je metalni deo otkinut i odnet. Tabla je prvi put, u oktobru 2012. godine, brusilicom odrezana s metalnog postolja, a drugi put traktorom iščupana iz zemlje, krajem septembra 2013. godine.

– Ovo je treći put da odnose tablu. Prošle godine je „preživela” mesec i po dana, ove godine 20 dana. Kosovska policija godinama ignoriše naše zahteve i prijave i ponaša se kao da se ništa nije dogodilo. Mi tim obeležjem nikog ne želimo da provociramo, niti to radimo. Na tabli piše da tražimo novinare koji su na tom mestu poslednji put viđeni i nećemo odustati od toga. Postavljaćemo je svake godine, sve dok se ne otkrije sudbina naših kolega koji su bili na novinarskom zadatku – kaže Budimir Ničić, predsednik Društva novinara Kosova i Metohije.

Na mestu gde su novinari oteti, između sela Zočište i Orahovac, predstavnici UNS-a i DNKiM-a postavili su obeležje na srpskom i albanskom jeziku na kojem piše: „Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih”.

Slavuj i Perenić nestali su kada su krenuli da naprave reportažu o povratku monaha u manastir Zočište, koje je prethodno bila otela Oslobodilačka vojska Kosova. Bilo je to u jeku sukoba snaga bezbednosti Srbije i albanske paravojske.

Ekipa Radio Prištine napravila je kobnu grešku u orahovačkom vinogorju u Metohiji, na putu između sela Velika Hoča i Zočište. Umesto ka manastiru Sveti vrači, gde je trebalo da razgovaraju s monasima, krenuli su putem koji vodi u vinograde.

Bili su u automobilu „zastava 128” plave boje koji takođe nije pronađen, tako do danas nema nikakvog pouzdanog traga o njihovoj sudbini.

A. Bojović

objavljeno: 14/09/2014
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.