Umro policajac ranjen u sukobu sa Srbima

Izvor: Vesti-online.com, 27.Jul.2011, 00:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro policajac ranjen u sukobu sa Srbima

Pripadnik specijalne jedinice policije Kosova, ranjen snajperom u glavu u blizini adminstrativnog prelaza Brnjak, umro je večeras posle 22 časa, javila je televizija Klan Kosova.

Ranjeni policajac, Enver Zumberi, prebačen je u Urgentni centar Kliničkog centra Priština oko 18 časova, ali zbog teškog stanja nije mogao da bude operisan.

On je umro od posledica ranjavanja.

Pripadnici kosovske policije pokušali su u ponedeljak uveče da preuzmu administrativne >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << prelaze sa Srbijom, Brnjak i Jarinje, ali su ih lokalni Srbi u tome sprečili.

Sukobi policije i Srba sa severa Kosova izbili su danas, a u njima je više ljudi povređeno, među kojima je i kosovski policajac koji je večeras umro. Šef tima Vlade Srbije za pregovore s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je danas na prelazu Jarinje da se s komandantom Kfora Erhardom Bilerom dogovorio da se do sutra ujutru specijalna jedinica kosovske policije Rosa povuče u Prištinu i da se uklone sve blokade puteva na severu Kosova i Metohije.

Premijer  samoproklamovane republike Kosova Hašim Tači izjavio je večeras da je ta ''akcija'' bila u svrsi odbrane integriteta i suvereniteta južne pokrajine, i da intervencija nije usmerena protiv Srba.

Sve nove informacije o incidentu na Kosmetu možete pogledati ovde.

SAD su danas izrazile žaljenje zbog odluke vlade Kosova o policijskoj akciji radi preuzimanja kontrole administrativnih prelaza na severu Kosova i pozvala na

smirivanje.

"Pozivamo Vlade Kosova i Srbije da hitno nastave da rade na smirivanju... SAD pozdravljaju brzu akciju mirovnih snaga NATO na Kosovu, Kfora i drugih međunarodnih činilaca na ovom zadatku", piše u saopštenju visoke predstavnice Stejt departmenta Hajdi Bronki Fulton, prenosi Glas Amerike.

Dodaje se da Vašington "apeluje na sve strane da se uzdrže od nasilja".

U saopštenju se navodi da slobodan promet robe između Srbije i Kosova treba da bude predmet dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije.

"Jednostrane akcije dve strane - jednostrani embargo Srbije na robu sa Kosova zaveden 2008, kao i nedavna odluka Kosova da uzvrati pošto nije postignut sporazum o normalizaciji carina - doveli su do sadašnjeg zastoja", dodaje se se u saopštenju.

"SAD imaju poverenje u način na koji Evropska unija vodi proceduru dijaloga i pozivaju obe strane da se odmah vrate pregovorima", zaključuje se u saopštenju Stejt departmenta.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.