Ukidanje taksi bilo bi tragičan čin

Izvor: B92, 20.Nov.2019, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ukidanje taksi bilo bi tragičan čin"

Vršilac dužnosti premijera Kosova, Ramuš Haradinaj, izjavio je da nova kosovska vlada ne bi trebalo da ukida taksu od sto odsto na uvoz robe iz Srbije.

"Nadam se da buduća vlada neće ukinuti taksu, jer će to navesti Kosovo da robu Srbije vrati, i to je uslov predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji blokira i preti Kosovu”, rekao je Haradinaj.

On je gostujući na KTV kazao da bi bilo iznenađenje ako bi nova kosovska vlada ukinula takse.

"Sada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << im je lakše odbiti ukidanje takse, jer međunarodna zajednica ne traži od mene da je ukidam. Reciprocitet je dobar način razrade, ali ne bi trebalo da rezultira oslobađanjem od takse", smatra Haradinaj.

Odlazeći premijer Kosova navodi da taksu na srpsku robu ne treba ukidati jer se, kako navodi, Srbija nije promenila.

"I Kurti i Osmani ne bi smeli da greše. Ako to urade, mislim da je to tragičan čin…Taksa ostaje na marginama budućeg razvoja. Taksa može ostati unutar reciprociteta", ocenio je Haradinaj.

Sutra se navršava tačno godinu dana od kako je Vlada Kosova uvela takse od sto odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ta odluka Vlade Kosova ocenjena je kao jasno kršenje sporazuma CEFTA i duha Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Kosova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Haradinaj: Poziv Specijalnog suda meni je bio politički motivisan, ukidanje takse bi bilo tragično

Izvor: Danas, 20.Nov.2019

Vršilac dužnosti premijera Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je da je poziv da se pojavi pred Specijalnim sudom bio politički, da je predstavljao pritisak na njega zbog uvođenja taksi na robu iz Srbije te ponovio da bi ukidanje takse bilo "tragično".

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.