Uhapšeni advokati Srba na Kosovu

Izvor: Prva.rs, 25.Mar.2014, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni advokati Srba na Kosovu

“Sinoc je Operativna grupa za Mitrovicu sprovela operaciju pretresa u severnoj Mitrovici. Dvoje osumnjicenih su intervjuisani i nakon toga uhapšeni na osnovu naloga koji je izdao tužilac. Trenutno se nalaze u policijskom pritvoru i terete se za opstrukciju dokaza ili zvanicnog postupka, suprotno clanu 394 Krivicnog zakonika Kosova,” rekla je Tanjugu Gudeljevićeva.

Porodica Dejana A. Vasića kaže da nisu uspeli da stupe u kontakt sa njim i da su zabrinuti za njegovo zdravlje. 
>> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << />
Jelena Vasić, supruga privedenog advokata, izjavila je novinarima u Zvečanu da oni kao porodica jedino mogu da kažu da ih niko nije kontaktirao od strane Euleksa i da nisu zvanično obavešteni o čemu se radi. Vasićeva supruga ističe da nije još uvek obaveštena gde se njen suprug nalazi u pritvoru i da od Euleksa porodica nije dobila bilo kakvu informaciju. 

Otac uhapšenog advokata Aleksandar Vasić, inače lekar u Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici, kazao je novinarima da je zabrinut za zdravstveno stanje svog sina i da je uveren u njegovu nevinost. 
"Dolazak Tome File i njegova izjava da je ovde jedan "Mali Hag" govori u prilog svemu ovome što se ovde dešava. Ovo je Haški sud na Kosovu, hapse obične ljude, hapse advokate, šta je ostalo drugim običnim građanima, da budu prepušteni Haškom tribunalu na kosovskim prostorima", rekao je Vasić.

Vasićeva supruga navela je ranije danas u izjavi Tanjugu da je on, prema njenim saznanjima, priveden zbog navodnog uticaja na svedoke.
"Za sada nemamo nikakvu informaciju šta se događa sa mojom suprugom, da li mu je određen pritvor ili će u toku dana biti pušten", rekla je Vasićeva.

Ona je precizirala da su pripadnici Euleksa telefonom rano jutros zvali njenog supruga, da je on potom otišao do svoje kancelarije koje se nalazi u Mitrovici i da je tom prilikom priveden. Prema njenim rečima, Euleks je priveo Vasića oko 1:20, tom prilikom izvršen je pretres njegove kancelarije i automobila i zaplenjen mu je računar. 

Gradonačelnik severne Mitrovice Goran Rakić izjavio je novinarima da predstavnici lokalne samouprave sa severa Kosova zahtevaju od Euleksa da prestane sa ignorisanjem institucija na severu, posebno Regionalne komande kosovske policije.

Rakić je izjavio da će biti prinuđeni da uskrate prisustvo Euleksu na severu, ukoliko se ne prestane sa jednostranim akcijama i zastrašivanjem stanovništva.

On je naveo da Euleks izuzimanjem kosovske policije na severu dovodi u pitanje postojanje institucije policije Mitrovica-sever.
"Zahtevamo od Euleksa da se odmah izjasni o postupcima i namerama zbog kojih su privedeni jedni od pravnih zastupnika Srba, da se advokati odmah oslobode, i da se omogući svim zatočenim Srbima odbrana sa slobode", rekao je Rakić.

Saobraćaj na magistralnom putu Priština -Raška, u mestu Rudare, opština Zvečan, normalizovan je danas posle podne, nakon što su se razišli Srbi sa severa Kosova, koji su sat i po blokirali put.

Srbi sa severa Kosova blokirali su oko 15 sati magistralni put "kod krsta" u Rudaru zbog, kako su naveli okupljeni, najnovijeg hapšenja Srba na Kosovu i Metohiji.

Veliki broj automobila nalazio se pored puta na mestu gde je bio blokiran, a građani, koji su se tu okupili, preprečili su magistralu.

Magistralni put je bio u potpunosti u blokadi, a prisutna je bila i kosovska policija.

Uhapšeni Dejan A. Vasić, porodičan čovek i otac četvoro dece, jedan je od najpoznatijih advokata na severu Kosova.

Vasić brani Žarka Veselinovića, optuženog za pokušaj ubistva dvojice specijalaca kosovske policijske jedinice ROSU. Veselinoviću je nedavno, posle garancije Vlade Srbije, pritvor zamenjen kućnim pritvorom. Vasić je prošle godine branio optužene za incidente prilikom nelegalnog zauzimanja suda, 2008. godine u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Branio je i Lazu Lazića iz Štrpca koji se tereti za "udruživanje protiv ustavnih akata" Kosova. Vasić je bio i advokat penzionisanog pukovnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Dragoljuba Delibašića, kome se na teret stavljaju teška krivična dela 1999. i 2000. godine u Kosovskoj Mitrovici, povezana s predmetom uhapšenog lidera Građanske inicijative Olivera Ivanovića "Srbija-demokratija-pravda".
 
Advokatska komora Srbije: Kršenje ljudskih prava
Advokatska komora Srbije upozorila je danas da prištinske vlasti hapšenjem advokata Dejana Vasića i Faruka Korenice iz Kosovske Mitrovice i pretresom njihovih prostorija grubo krše ljudska prava i prinicipe vladavine prava.

Kako se navodi, Advokatska komora Kosova, čiji su uhapšeni advokati članovi, "nije obavestena o njihovom lišavanju slobode i pretresu advokatskih kancelarija" iz kojih su odneti računari i spisi.
"Ovakvo postupanje kosovskih vlasti govori o nepoštovanju osnovnih ljudskih prava, pre svega imajući u vidu prava stranka Vasića i Korenice čiji su oni branioci i opunomoćnici", ističe se u saopštenju.

Podseća se i da Zakon o advokaturi, Kodeks profesionalne etike advokata i međunarodne norme "propisuju određeno ponašanje kako organa koji su naložili hapšenje advokata i pretres kancelarija, tako i advokatske komore čiji su članovi".
"Ova pravila postoje upravo zbog zaštite prava klijenata advokata koj isu uhapšeni, njihovih prava na pravično i fer suđenje koja su ne retko sa kratkim rokovima, ili je reč o pravcima maloletnih lica koja uživaju posebnu zaštitu", dodaje se u saopstenju.

Advokatska komora Srbije dodaje i da od Advokatske komore Kosova očekuje da u skaldu sa osnovim načelima profesije preuzme odgovarajuće mere i najoštrije reaguje u cilju zaštite profesije, osnovnih ljudskih prava i vladavine prava.

Advokatima sa KIM se predlaže i da zatraže zaštitu međunarodnih organizacija kojie s bave tom problematikom.

 
Policija Kosova: Nismo bili uključeni u akciju hapšenja advokata
Regionalni komandir policije Kosova Nenad Đurić izjavio je danas da kosovska policija na severu nije bila uključena u najnoviju akciju, u kojoj je Euleks na severu Kosova priveo dva advokata.
"Ja kao regionalni komandir i komandni tim policije nismo bili obavešteni o jutrošnjoj akciji, niti imamo bilo kakva saznanja u vezi toga, zato ne mogu ništa da vam kažem o ovom slučaju koji je u nadležnosti Euleksa", kazao je Đurić novinarima u Zvečanu.

Za sva pitanja u vezi sa privođenjem advokata morate kontaktirati Euleks jer mi kao regionalna komanda nismo bili upoznati sa operacijom i ne bavimo se ovim slučajem, rekao je prvi čovek kosovske policije na severu Kosova.

 
Vulin: Još jedno u nizu neobjašnjivih hapšenja
BEOGRAD - Ministar bez porteflja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je danas da je hapšenje advokata Dejana Vasića i Faruka Korenice nastavak pritisaka na Srbe sa severa Kosova i zatražio da se oni hitno puste da se brane sa slobode.

"Ovo je još jedno u nizu neobjašnjivih hapšenja. Neshvatljivo je ovakvo ponašanje i ja se bojim da će Srbi potpuno izgubiti poverenje u pripadnike Euleksa, a to će dovesti do nesagledivih posledica", rekao je Vulin Tanjugu.

Vulin zahteva da se Vasić i Korenica hitno puste da se brane sa slobode jer se dok su oni u pritvoru, kako navodi, sprečava i da pravda i adekvatna odbrana stignu do ljudi koje su zastupali.

On je poručio da Euleks mora da shvati da Srbi nisu neprijatelji, da svoj posao radi u skladu sa zakonom i da o njemu obaveštava KPS na severu Kosova, kao i da poštuje ljudska prava, bez obzira na nacionalnu pripadnost.
"Upad u advokatske kancelarije i pretres, koji je izvršen bez saglasnosti Advokatske komore, pa i hapšenje sprovedeno bez obaveštavanja kosovske policije na severu KiM, zaista nas ostavljaju zgrožene i moramo se pitati čemu služi kosovska policija i da li se ne obaveštava samo zato što se i u njoj nalaze Srbi", naveo je Vulin.

On je istakao da je na taj način Euleks policija kršila zakon, pravila i sve dogovore i da će to, bez ikakve sumnje, dodatno povećati nepoverenje koje Srbi osećaju prema njima.

Vulin je naveo da, pored Vasića i Korenice, da se brane sa slobode treba pustiti i sve one za koje je vlada dala garancije, među njima i Olivera Ivanovića, Lazu Lazića, Dragoljuba Delibašića..

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.