Ugovor za Trepču neće niko menjati

Izvor: BKTV News, 22.Maj.2013, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugovor za Trepču neće niko menjati

Ugovor o ulaganjima u Rudarski kombinat “Trepča”, koji je Srbija potpisala sa američkim konzorcijumom “Nju dženerejšn pauer” – ostaje na snazi.

I pored saopštenja američke ambasade u Prištini, koje otkriva da je Stejt department savetovao američkog investitora da se obrati Vladi Kosova, jer oni priznaju njihovu nezavisnost, ministar prostornog planiranja i rudarstva Milan Bačević odgovara da potpisani ugovor Vlada Kosova ne može da promeni.
Prema njegovim >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << rečima, u potpisivanju ugovora o saradnji RK “Trepča” i američke kompanije sve je bilo transparentno.
- Veliki uspeh Vlade Srbije je što je pronašla nekog ko razume šta je “Trepča” i kakvi su odnosi – rekao je u utorak ministar Bačević. – Sva ruda koja se eksploatiše u “Trepči”, vadi se izvan administrativne granice Kosova i Metohije. I tu neće biti promena.
Podsetimo, Bačević je rekao gostujući u Kažiprstu na B92 da je potpisivanjem poslovno tehničke saradnje Trepče i američke kompanije NGP-a Srbija poentirala.
Ministar je objasnio da je potpisivanju ugovora o pravno-tehničkoj saradnji sa najvećim konzorcijumom u Ilinoisu, prethodio sporazum koji je on potpisao pre dva meseca u ime Vlade Srbije sa guvernerom države Ilinois Petom Kvinom.
Kosovska agencija za privatizaciju je, međutim, ocenila da je ugovor sa američkim konzorcijumom protivzakonit i nesprovodiv. U Ambasadi SAD u Prištini ističu da nisu angažovani u pregovorima kompanije iz Ilinoisa sa “Trepčom”, ali da su zvaničnici Stejt departmenta u Vašingtonu savetovali investitore da je Kosovo suverena država i da Vlada Srbije nema nadležnost nad rudarskim kompleksom “Trepča”.
Ministar Bačević najavio je da će dolazak ovakvog konzorcijuma u severni deo Kosova i Metohije značajno poboljšati i poziciju za političke razgovore Beograda i Prištine, koji će se, kako je rekao, nastaviti i koji su krenuli u dobrom smeru.
Izvor: Vecernje Novosti
Tweet
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.